Tehy och SuPer: Lönebetalningsskyldigheten orsakad av coronakarantänen måste bli del av kollektivavtalet

Många vårdare har försatts i karantän under coronaepidemin efter att ha utsatts för coronaviruset i sitt arbete. I kollektivavtalet inom kommunsektorn har man inte avtalat om lönebetalning under karantän.

Image text
Kuva: iSock

I normala fall har detta inte orsakat problem, eftersom FPA ersätter lönen till fullo och i realtid för karantänperioden. Under coronaepidemin har dock FPA:s behandlingstider förlängts, och ersättningen har försenats med veckor, till och med månader. 

- Vårdare kan ha flera karantänperioder, eftersom man är i närkontakt med personer som insjuknat i coronaviruset under arbetets gång. Situationen är helt ohållbar för enskilda arbetstagare som på grund av sitt arbete försätts i karantän, men som inte under den perioden får lön av sin arbetsgivare, säger SuPers ordförande Silja Paavola.
 
Till en början vägrade arbetsgivarna betala lön, eftersom man inte avtalat om saken i kollektivavtalet. Efter att vårdarförbunden diskuterat problemet med Kommunarbetsgivarna ändrades praxisen på majoriteten av arbetsplatserna.

- Vi tackar Kommunarbetsgivarna för att de raskt ingrep i saken för att rätta detta stora missförhållande. Vi kan dock inte i framtiden lita på enskilda arbetsgivares bedömning, utan lönebetalningsskyldigheten måste ingå i kollektivavtalet. Det finns ännu ingen klarhet om de olika skedena och längden av den pågående coronaviruspandemin. Och tyvärr blir denna pandemi knappast den sista, konstaterar Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
 
Kommunbranschens kollektivavtalsförhandlingar fortsätter på söndagen under riksförlikningsmannens ledning.
 
Mer information:

Tehys intressebevakningschef Else-Mai Kirvesniemi, tfn 050 346 0847
SuPers intressebevakningschef Anne Sainila-Vaarno, tfn 050 310 1492