Ingå kommun och Tehy: HUS förhastade sig i nedläggningen av förlossningsverksamheten vid Lojo sjukhus, beslutets laglighet undersöks

HUS-sammanslutningen agerade förhastat i sitt beslut att flytta förlossningsverksamheten permanent från Lojo sjukhus till Kvinnokliniken och Jorv. Tehy och Ingå kommun riktar hård kritik mot nedläggningen och beslutsförfarandet.

Image text
Foto: Aila Ruoho / Lehtikuva

Ingå besvärade sig över beslutet att upphöra med förlossningsverksamheten i Lojo i början av december och har begärt förvaltningsdomstolen om ett verkställighetsförbud för tiden då besväret behandlas.

I början av maj beslöt HUS-sammanslutningens styrelse att lägga ned förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus år 2026. Det här beslutet undanröjdes senare efter att en omprövningsbegäran som gällde jäv hade lämnats in, men sammanslutningens styrelse fattade ett nytt beslut med samma innehåll igen 17.6.

Alldeles oväntat tidigarelade ändå HUS nedläggningen av förlossningsverksamheten i Lojo med ett tjänsteinnehavarbeslut 2.9. Enligt det skulle nedläggningen verkställas redan i början av december i år. Samma dag meddelade HUS att de skulle förhandla med personalen i Lojo i anknytning till de massiva samarbetsförhandlingarna som redan pågick och gällde hela personalen inom HUS.

Tehy kritiserade omedelbart tjänsteinnehavarbeslutet om att flytta förlossningsverksamheten och att tidigarelägga flytten i hårda ordalag. Enligt Tehy borde samarbetsförhandlingarna med personalen vid Lojo sjukhus ha förts på ett behörigt sätt redan innan HUS-sammanslutningens styrelsebeslut i juni, för att man tillsammans skulle ha kunnat överväga verkliga alternativ, och inte retroaktivt i all hast.

– Tehy kommer att syna HUS samarbetsförhandlingar, som fortsättningsvis pågår, under lupp och bedöma lagligheten i HUS förfarande i alla avseenden, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Den 12 september besvärade sig Ingå kommun hos Helsingfors förvaltningsdomstol om HUS beslut att lägga ned förlossningsverksamheten i Lojo. I besväret lyfte kommunen fram jävsgrunder i beslutsfattandet, oklarheter i förvaltningen, försummelse av de språkliga rättigheterna och arbetsrättsliga fel. Även Sjundeå kommun lämnade in ett motsvarande välfärdsområdesbesvär.

– Dessutom har Ingå bett förvaltningsdomstolen att förbjuda verkställigheten av HUS tidigarelagda beslut om att lägga ned förlossningsverksamheten i Lojo under tiden då besväret behandlas i domstolen, säger Ingå kommuns kommunstyrelseordförande Henrik Wickström och fullmäktigeordförande Robert Lemström.

I den ursprungliga tidtabellen enligt vilken förlossningsverksamheten skulle upphöra år 2026 hade man beaktat eventuella besvärsprocesser som gällde beslutet och skyldigheterna som gällde uppsägningen av arbetsavtal. 

– Vår uppfattning är att HUS har tagit en genväg både i beslutet om nedläggning och i samarbetsförfarandet. HUS kommer också att verkställa beslutet om förlossningsverksamheten i Lojo innan beslutets laglighet har fastställts, säger Rytkönen och Lemström.

Både Tehy och Ingå kommun uppskattar att HUS har en ansträngd ekonomi och sparmål som påverkas av hela social- och hälsovårdssektorns finansieringsunderskott. Men HUS skulle kunna ställa hårdare krav på statsmakten och inte enbart ösa över följderna på personalen och invånarna i regionen.

– Det här är ett allvarligt ärende som gäller både personalen och alla familjer, mödrar och barn som föds i Lojo, närkommunerna och hela Nyland. Här är det inte lämpligt att agera obetänksamt och ta till paniklösningar även om ekonomin är ansträngd, konstaterar Rytkönen.

– Det är tråkigt att man gör sådana här förhastade beslut som försämrar tillgången till tjänster och inbringar förhållandevis små inbesparingar, medan man i det oändliga satsar på nya väggar och informationssystem, även om det finns goda orsaker att skapa en bästa möjlig start för nya och växande familjer i deras nya livssituation, tillägger Lemström.

Lemström undrar om vi har råd att inte investera i framtiden, eller om vi har fjärmat oss från verkligheten så mycket att vi inte förstår vad barnafödande innebär för kvinnor och deras familjer.

– Kall cynism passar absolut inte i ett livsskede då man borde prioritera värme, trygghet och omsorg, konstaterar Lemström.

– Vi upplever att HUS under hela processens gång över huvud taget inte har lyssnat på de åsikter som invånarna i vår region har. Beslutet att stänga förlossningsavdelningen i Lojo har mött exceptionellt mycket kritik, och det är därför vi agerar som vi gör. Vi hoppas verkligen att förvaltningsdomstolen lägger verkställighetsförbud på beslutet, säger Wickström.

Ytterligare information:

Tehy:
Juristi Jarkko Pehkonen, 040 531 5464, [email protected]

Ingå kommun:
Förvaltningschef Johan Nilsson, 044 512 0288, [email protected]