AKTA:s avtalsbestämmelse ger arbetsgivaren, chefen, en möjlighet att av grundad anledning ändra arbetsskiftsförteckningen. Utöver detta kan arbetsskiftsförteckningen alltid ändras med arbetstagarens samtycke. Vad är en grundad anledning och vad är arbetstagarens samtycke till en ändring av arbetsskiftsförteckningen?
Arbetsgivarens ensidiga ändring av arbetsskiftsförteckningen av grundad anledning granskas alltid från fall till fall. En grundad anledning är åtminstone när inte ett enda barn kommer till den avtalade nattvården. Då har arbetsgivaren en grundad anledning till att ställa in arbetstagarens nattskift.
MEN, arbetsskiftet ska avbokas senast under det föregående arbetsskiftet, eftersom arbetstagaren inte har skyldighet att finnas tillgänglig för arbetsgivaren per telefon, SMS, e-post eller i WhatsApp-gruppen under sin fritid. Man skulle kunna skriva en egen blogg om småbarnspedagogikens WhatsApp-grupper.
OCH om arbetstagaren redan har kommit till arbetsplatsen, får arbetsgivaren inte längre ställa in arbetsskiftet. Arbetsgivaren har inte rätt att ställa in, förkorta eller förlänga ett arbetsskift som arbetstagaren har anlänt till eller som redan har börjat. Det finns domar från arbetsdomstolen om denna fråga.
OM arbetsgivaren ändrar arbetsskiftet under det föregående arbetsskiftet (vilket är tillåtet av grundad anledning), måste arbetsgivaren samtidigt göra en annan ändring i arbetsskiftsförteckningen, i vilken arbetsgivaren vill att timmarna för det inställda skiftet ska utföras.
OM arbetsgivaren inte samtidigt gör ett tillägg av de timmarna annorstädes i arbetsskiftsförteckningen, förblir antalet timmar i arbetsskiftsförteckningens ofullständigt. Detta genererar inte någon negativ inverkan för arbetstagaren. Antalet arbetstimmar i arbetsskiftsförteckningen kommer bara att vara ofullständiga, men arbetstagaren kommer fortfarande att få full lön.
Med arbetstagarens samtycke kan arbetsskiftsförteckningen alltid ändras om det även passar arbetsgivaren. Arbetstagarens egna bytesönskemål vad gäller arbetsskift är just dessa ändringar av arbetsskiftsförteckningen som görs med samtycke.
Observera dock att när daghemsföreståndaren kommer och säger ”det här eller det där skiftet måste ändras, fungerar det för dig?”, så svarar du lätt automatiskt att ”ja, det fungerar”. Då har du gett ditt samtycke till ändringen av arbetsskiftsförteckningen.
I frågor med anknytning till arbetsskiftsförteckningen och ändringar av den, och även andra villkor gällande anställningsförhållandet, kan man vända sig förutom till chefen, även till Tehys förtroendeperson. Visst har ni en förtroendeperson hos Tehy?
Om inte, arbetar fler än en tehyit för arbetsgivaren? Om ja, ska ni bland er välja ut en tehyit som huvudförtroendeperson. Tehy utbildar tehyiter till förtroendepersoner.
För utbildningen ger arbetsgivaren dig ledigt med lön och Tehy betalar utbildningen och till den anknutna andra kostnader, såsom eventuella resor, inkvarteringar och måltider.