Upprättande av arbetsavtal
Ett arbetsavtal kan upprättas på flera olika sätt, även muntligt. I praktiken görs ett arbetsavtal ofta upp skriftligt. Också i kollektivavtal har man ofta avtalat om att arbetsavtalen görs upp skriftligt, om man inte av ett grundat skäl kommer överens om annat.
Ett skriftligt avtal är till nytta för såväl arbetstagaren som arbetsgivaren. Från ett skriftligt arbetsavtal kan man lätt kontrollera att arbetsavtalet har gjorts och vad man har avtalat om i det. Om ett arbetsavtal inte upprättas skriftligt, förpliktar lagen och flera kollektivavtal att ge en skriftlig utredning om vissa väsentliga villkor i arbetet.
Särskilt för dem som ströjobbar lönar det sig att kontrollera om det ens är fråga om ett arbetsavtal. Arbetsgivaren kan nämligen erbjuda ett sk. ramavtal i stället för ett arbetsavtal, inom vars ramar varje engagemang bildar sin egen tidsbundna anställningsförhållande. Detta kan påverka till exempel betalning av sjuklön.
Villkoren i ett arbetsavtal
Helt vad som helst kan man inte avtala om, eftersom lagen och kollektivavtalen begränsar avtalsfriheten. Lagen stadgar om till exempel arbetstagarens rätt till föraldraledigheter, i kollektivavtalen kommer man däremot överens om avlönade föräldraledigheter. Om sämre villkor än den miniminivå som lagen och kollektivavtalet bestämmer kan man inte avtala genom ett arbetsavtal.
Det lönar inte sig att avtala om vad som helst, även om lagen eller arbetsavtalet skulle tillåta det. Till exempel till merarbete kan man kompetent förbinda sig på förhand genom arbetsavtal. Om du i arbetsavtalet går med på att göra merarbete, kan du vägra ta emot merarbete endast när det är fråga om en fridag som markerats på arbetsskiftsförteckningen av en grundad personlig skäl.
Genom att noggrant avtala om villkoren i arbetsavtalet kan du undvika att det senare uppstår oenighet om tolkning av avtalsvillkoren. Till exempel arbetsuppgifter kan räknas upp detaljerat och grundligt i arbetsavtalet, då det är klart vad som tillhör din arbetsbeskrivning. Om du däremot förbinder dig genom arbetsavtal att utföra även ”andra uppgifter som arbetsgivaren anvisar”, har arbetsgivaren en mycket större frihet att bestämma dina arbetsuppgifter inom ramen för sin arbetsledningsrätt.
Att ändra arbetsavtalet
Man kan inte dra sig tillbaka från arbetsavtalet eller de villkor som avtalats genom det bara därför att man ändrar sig. Till exempel ett tidsbundet arbetsavtal förbinder vanligen de båda parterna under den tid som avtalats om.
Tillsammans kan man förstås alltid komma överens om att ändra arbetsavtalet. Det ska ändå alltid vara fråga om genuint avtalande. Arbetsgivaren kan inte till exempel kräva att du gör ett nytt arbetsavtal eller överföra dig permanent till en annan arbetsplats, än vad du förbundit dig till genom arbetsavtalet.
Arbetsgivaren kan ensidigt ändra ett villkor som avtalats om i arbetsavtalet väsentligt och permanent endast med stöd av en uppsägningsgrund och iakttagande uppsägningstiden. Jos siis työnantaja ilmoittaa esimerkiksi alentavansa työsopimuksen mukaista palkkaasi, varmista, että käsillä on laillinen syy irtisanoa työsopimus ja että muutokset tulevat voimaan vasta irtisanomisajan kuluttua. Vid det här läget lönar det också sig att vända sig till den egna förtroendemannen.
Minneslista för den som ingår ett arbetsavtal
- Ha inte för bråttom. Ta dig tid och bekanta dig med arbetsavtalet och dess villkor.
Var inte rädd för att fråga! Vid behov kan du fråga om mer tid för att sätta dig in i arbetsavtalet. I Tehys arbetslivsguide hittar du svar till många frågor som berör anställningsförhållandet.