Vårdbiträde

Ett vårdbiträde bistår den övriga vårdpersonalen. Hens arbetsplats kan till exempel vara ett servicehus för äldre eller handikappade och ett vårdhem, dvs. en serviceboendeenhet.

Vårdbiträdets arbetsuppgifter är att tillgodose klienternas grundläggande behov samt uppgifter inom stödtjänster. Vårdbiträdets arbetsuppgifter kräver inte närvårdar- eller sjukskötarutbildning.  

Ett vårdbiträde är inte en yrkesutbildad person inom social- eller hälsovården. Vårdbiträdesutbildningen omfattar inte undervisning i läkemedelsbehandling, därför deltar vårdbiträden i princip inte i genomförandet av läkemedelsbehandling. Vid läkemedelsbehandling måste man alltid förstå vad som ges och varför samt övervaka läkemedlets effekt.  

Om det med tanke på enhetens verksamhet är nödvändigt att vårdbiträdena deltar i läkemedelsbehandlingen, ska vårdbiträdet ha genomgått utbildning i läkemedelsbehandling, säkerställd kompetens och ett skriftligt tillstånd för läkemedelsbehandling som utfärdats av en läkare.  Vårdbiträdets tillstånd för läkemedelsbehandling är alltid klient- och/eller läkemedelsspecifikt. Vårdbiträdet kan inte självständigt ansvara för klientens läkemedelsbehandling och inte heller genomföra läkemedelsbehandlingen ensam.

Utbildning för vårdbiträden

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en rekommendation om uppgiftsbeskrivningen, kompetenskraven och utbildningen för omsorgsassistenter i tjänster för äldre. Enligt rekommendationen studerar man i utbildningen följande delar av grundexamen inom social- och hälsovården:

  • Att bemöta och handleda en klient 20 kp
  • Att främja välbefinnande och funktionsförmåga 25 kp
  • Att stärka klientens funktionsförmåga 15 kp

Utbildningen leder inte till någon examen, men ger beredskap att arbeta med biträdande uppgifter inom tjänster för äldre och funktionshinderservice.