Dimensioneringen av personalen ska enligt äldreomsorgslagen bedömas som en faktisk personaldimensionering på respektive verksamhetsenhet.
Den bedöms under en tre veckor lång uppföljningsperiod, som motsvarar längden på arbetsskiftsförteckningen enligt arbetstidslagen.
Det ska finnas tillräckligt mycket personal på verksamhetsenheten vid alla tider på dygnet. Arbetsinsatsen för frånvarande anställda ska ersättas med vikarier (till exempel vid semestrar, sjukledigheter och tid som används för fortbildning).
Personaldimensioneringen bedöms per verksamhetsenhet. I lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre definieras en verksamhetsenhet för serviceboende med heldygnsomsorg och för långvarig institutionsvård på följande sätt:
- verksamhetsenheten har gemensamma lokaler och egen arbetsskiftsplanering samt är underställd en och samma chef.
Under uppföljningsperioden på tre veckor är arbetstiden 114 timmar och 45 minuter, det vill säga 114,75 i decimalform. Detta timantal används för alla grupper av anställda på verksamhetsenheter inom såväl den offentliga som den privata sektorn.
Formel för beräkning av en faktisk, förverkligad personaldimensionering:
- de arbetstimmar som utförts i direkt klientarbete av anställda under en uppföljningsperiod på tre veckor räknas ihop.
- Summan av dessa arbetstimmar delas med 114,75. På så vis får man reda på det kalkylmässiga antalet vakanser/anställningsförhållanden som varit tillgängliga under de tre veckorna.
- Antalet vakanser/anställningsförhållanden delas med antalet klienter.
Ett exempel på hur man beräknar den faktiska personaldimensioneringen finns på THL:s webbplats.