Löneförhöjningarna inom exportbranscherna skulle fastställa lönerna inom andra branscher – även vårdarnas löner.
Lönejämställdheten förverkligas inte, utan de kvinnodominerade branscherna hamnar i en evig lönefälla. Ändringen inkräktar också på fackförbundens fria förhandlingsrätt.
Ett tidsbegränsat arbetsavtal kan i fortsättningen fastställas för ett (1) år utan särskild grund.
En kedja av ogrundade arbetsavtal ökar osäkerheten i arbetslivet. Konsekvenserna drabbar i synnerhet unga personer och kvinnor. Även diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet blir vanligare.
Stödet för vuxenutbildning dras in den 1 augusti 2024.
Möjligheterna till fortbildning för vårdare minskar dramatiskt. Inom social- och hälsovårdsbranschen samt inom småbarnspedagogiken har stödet använts i stor utsträckning till exempel för högre YH-examen och specialiseringsutbildningar.
Ordnandet av skyddsarbete bestäms i lag i konfliktsituationer.
Vår strejkrätt är i fara! Lagen begränsar i synnerhet strejkrätten inom social- och hälsovårdsbranschen. Ändringen är onödig eftersom lagstiftningen redan tryggar saken.
Uppsägningsskyddet för arbetstagare försämras. I framtiden räcker det med sakliga skäl för personbaserade uppsägningar för arbetstagare, när det nu behövs sakliga och vägande skäl.
Det blir lättare att ge även vårdare sparken. Detta försämrar anställningstryggheten avsevärt.
Den första sjukfrånvarodagen blir oavlönad enligt arbetstidslagen.
Arbetstagarna får oskäliga inkomstbortfall och fler kommer till arbetet när de är sjuka. Eftersom skyddet från lagen upphör ska den eventuella lönesättningen i fortsättningen alltid avtalas om i kollektivavtal. Lönen ska alltså förhandlas på nytt i varje förhandlingsrunda.
Personaldimensioneringen försämras
Regeringen har föreslagit att personaldimensioneringen sänks till 0,6 från och med 1.1.2025. Dessutom kommer målet för 0,7-personaldimensioneringen överges helt och hållet. Förslaget är för närvarande under behandling i riksdagen.
Vårdkvaliteten försämras och vårdpersonalen blir utmattad när det finns för få kollegor. Branschens attraktions- och bindningskraft försvagas.
Nedskärning av sjukdagpenningen
Social- och hälsovårdsministeriet har publicerat ett lagförslag som, vid genomförsel, minskar sjukdagpenningen och sänker dess nivå märkbart. Tehy motsätter sig förslaget som skulle försämra situationen för de människor som redan nu är i en ekonomiskt utmanande situation. Nedskärningen skulle drabba i synnerhet kvinnodominerade branscher, såsom vårdbranschen.
Remissförfarandet gällande lagförslaget avslutades 13.8.2024. Tehy lämnade också in sitt utlåtande om ärendet.