Vad betyder nödarbete?
En oförutsedd händelse orsakar eller allvarligt hotar att leda till en sådan fara för människors liv och hälsa att det är nödvändigt att låta utföra arbetet i det ögonblicket. Bakgrunden till nödarbetet ska vara en plötslig orsak, till exempel en naturkatastrof eller en olycka. Laglig stridsåtgärd är inte en sådan plötslig orsak. Vid nödarbete kan arbetsgivaren tillfälligt också avvika från arbetstagarens rätt till arbetstidsskydd, såsom att ge raster och vilotider och arbetstagarens samtycke till övertidsarbete.
Vad innebär skyddsarbete?
Skyddsarbete är nödvändigt arbete som utförts under en arbetskonflikt, så att ingens liv eller hälsa äventyras på ett allvarligt och konkret sätt. Skyddsarbetets omfattning bestäms eller avtalas i varje arbetskonfliktsituation. Praxis i anslutning till organiseringen av skyddsarbetet är etablerad och baserar sig på avtal, inte på lagstiftning. Så är det även i de övriga nordiska länderna.
Vad har nödarbete och skyddsarbete med varandra att göra?
Inget alls, eftersom en arbetskonflikt inte är en oförutsedd eller plötslig faktor för arbetsgivaren och utgör inte en grund för att låta utföra nödarbete. Om en allvarlig oförutsedd händelse inträffar är det möjligt att låta utföra nödarbete oavsett om det pågår en arbetskonflikt på arbetsplatsen eller inte, eller hur mycket skyddsarbete som utförs under arbetskonflikten.
Vad skulle en ändring av nödarbetet innebära för förhandlingarna om löner och arbetsförhållanden?
Regeringens mål är att lagförslaget ska träda i kraft så snart som möjligt. Därmed skulle man med den nya regleringen kunna ingripa i uppställningarna kring de arbets- och tjänstekollektivavtalsförhandlingar som redan pågår. Om man genom att låta utföra nödarbete kan förhindra effekten av stridsåtgärder, har detta betydelse för åtgärdernas genomslagskraft i förhandlingarna.
Vem kan beordra nödarbete?
Arbetsgivaren bestämmer om nödarbete, för detta behövs alltså inte arbetstagarens samtycke. Nödarbete får aldrig utföras längre än nödvändigt. Bakgrunden till nödarbetet ska vara en plötslig orsak som man inte kunnat veta på förhand. Det är brottsligt att beordra arbetstagaren att utföra nödarbete i onödan.
Har nödarbete tidigare missbrukats för att förhindra arbetskonflikt?
År 2022 använde arbetsgivarna nödarbete nästan 30 gånger på olika håll i Finland under arbetskonflikten. Myndigheten som övervakar arbetstidslagen konstaterade med undantag för ett fall att varje fall stred mot lagen. Den ändring till nödarbete som nu är under behandling skulle ge arbetsgivaren ett lagligt sätt att förhindra stridsåtgärder genom att låta utföra nödarbete.
Hur förhåller sig Europeiska unionen och internationell rätt till detta?
Lagligheten eller konsekvenserna av en ändring i nödarbetet har inte bedömts på något sätt i lagstiftningsprojektet, utan ändringen baserar sig på ett politiskt beslut av ministeriet. Den föreslagna ändringen strider mot Europeiska unionens arbetstidsdirektiv och bryter mot Finlands bindande internationella rättsliga förpliktelser.
Kommer inte patientsäkerheten att äventyras om vi inte går med på nödarbete?
Patientsäkerheten har under arbetskonflikterna tidigare också kunnat tryggas genom avtal om skyddsarbete. Om en oförutsedd händelse inträffar vid en arbetskonflikt är det redan nu möjligt att låta utföra nödarbete, oavsett om en arbetskonflikt pågår eller inte. Centralt är att en stridsåtgärd, till exempel en strejk, i sig inte är ett giltigt skäl att låta utföra nödarbete.
Är det fråga om samma typ av tvång till arbete som under coronatiden?
Under coronatiden användes undantagstillstånd enligt beredskapslagen, vilket gav arbetsgivaren möjlighet att till exempel förordna vårdare till övertidsarbete, flytta och avboka semestrar. Den regleringen är en annan än den nu föreslagna ändringen av normala förhållanden och arbetskonflikter. Det förekom också överdrifter i användningen av beredskapslagen och i långt ifrån alla fall fanns det någon orsak till begränsning av de grundläggande rättigheterna på grund av corona. Tehy har krävt att beredskapslagen ändras.