Arbetsplatserna måste ha klara verksamhetsanvisningar och ansvar när det gäller våldssituationer. Anvisningarna ska beskriva hanteringen av hotfulla situationer från första hjälpen till eftervården. Av anvisningarna ska det framgå:
- Hur man ordnar första hjälpen och hur offret hänvisas till vård.
- Hur man gör en olycksfallsanmälan.
- Hur man gör en polisanmälan och vid behov en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten.
- Hur eftervården har organiserats.
Arbetsplatsen måste ha beredskap att omedelbart hjälpa en anställd som utsatts för våld eller hot om våld och att ordna eftervård i situationen. Arbetsgivaren ska stödja den anställda bl.a. med att skriva en brottsanmälan och med att söka sig till företagshälsovården.
Allvarliga olycksfall i arbetet som orsakats av våld måste arbetsgivaren meddela till polisen och arbetarskyddsmyndigheten.
Arbetsgivaren måste också hänvisa den anställda till eftervård. Det är ofta naturligt att eftervården ordnas av arbetsplatsens företagshälsovård och chefen. Bra eftervård är nödvändigt för att trygga den anställdas arbetsförmåga och hälsa.
Det är bra att komma ihåg att en hotfull eller våldsam situation påverkar inte bara den som drabbas av den, utan därtill hela arbetsgemenskapen. Även arbetsgemenskapen behöver gemensam diskussion och stöd.
Våldssituationen måste alltid gås igenom i detalj i efterhand, så att man bedömer om verksamheten måste korrigeras.
Arbetsplatsens olycksfallsutredning är ett bra sätt att undersöka vilka faktorer som orsakade olycksfallet. Arbetsplatsen måste ha en modell för hur utredningen görs. Modellen ska ange bl.a. vem som inleder utredningen och vilka som deltar i den. Syftet med utredningen är inte att hitta skyldiga, utan att utreda vad som skedde och hur motsvarande kan förhindras i framtiden.