Ohjeiden tulee kertoa
- miten järjestetään välitön ensiapu uhrille ja toimitetaan hänet hoitoon
- miten tapaturmailmoitus tehdään
- miten ilmoitetaan poliisille ja tarvittaessa työsuojeluviranomaiselle
- miten organisoidaan jälkihoito.
Jälkihoito aloitetaan 1–2 vuorokauden kuluessa tapahtumasta. Yleensä sen antaa työpaikan työterveyshuolto, mutta palveluja saa antaa myös muu jälkihoidon asiantuntija.
Yksilöön kohdistunut työpaikkaväkivalta koskettaa koko työyhteisöä ja tapahtunutta on syytä käydä läpi työtovereiden ja esihenkilöiden kanssa.
Kivusta ja särystä suoritettavien korvausten määrät
Työpaikkaväkivallan kohdannut työntekijä saattaa miettiä asianomistajana rikosilmoituksen tekoa ja mitä vahingonkorvausta voisi vaatia kivusta ja särystä.
Oikeusministeriön alaisuudessa toimii henkilövahinkoasiain neuvottelukunta. Se on julkaissut suosituksen korvausten määrästä.
Työpaikkaväkivallan ennaltaehkäisy
Työnantajan pitää arvioida ennakolta, onko työpaikalla väkivallan uhkaa ja onko väkivallan uhka ilmeinen. Ilmeisellä väkivallan uhalla tarkoitetaan sitä, että työntekijän todennäköisyys joutua väkivallan kohteeksi työtehtävissään on tavanomaista suurempi.
Työ on järjestettävä niin, että väkivaltatilanteet estetään mahdollisuuksien mukaan ennakolta tai jos se ei ole mahdollista, pitää turvallisuuslaitteiden olla asianmukaiset.