Vanhempainvapaaseen ja vanhempainrahaan on oikeus lasta hoitavalla vanhemmalla, joka on lapsen huoltaja. Vanhemmalla tarkoitetaan sekä biologisia vanhempia että adoptiovanhempia. Myös vanhemmuuden tunnustaneella ja adoptiohakijalla on oikeus vanhempainvapaaseen.
Vanhempainvapaaseen oikeutettuja vanhempia voi olla yksi tai kaksi. Jos vanhempia on kaksi, molemmilla heistä on oikeus enintään 160 arkipäivän pituiseen vanhempainvapaaseen ja vanhempainrahakauteen. Jos vanhempia on vain yksi, hänellä on yksinään oikeus enintään 320 arkipäivän pituiseen vanhempainvapaaseen ja vanhempainrahakauteen. Omasta vanhempainvapaa- ja vanhempainrahakiintiöstä voi lisäksi luovuttaa lapsen toiselle vanhemmalle, huoltajalla taikka jommankumman vanhemman avio- tai avopuolisolle 63 arkipäivää. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät.
Jos samalla kertaa syntyy tai adoptoidaan useampi lapsi, vanhempainvapaa- ja rahakautta pidennetään 84 arkipäivällä lasta kohti.
Työntekijä voi pitää vanhempainvapaata lapsen syntymästä lukien. Raskausvapaalla oleva työntekijä voi pitää vanhempainvapaata välittömästi raskausvapaan päättymisen jälkeen. Vanhempainvapaata voi pitää siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Adoptiovanhempi voi pitää vanhempainvapaata siihen saakka, kunnes lapsen hoitoon ottamisesta on kulunut kaksi vuotta.
Vanhempainvapaata voi pitää kerrallaan vain yksi vanhempi. Vanhempien on kuitenkin mahdollista pitää 18 arkipäivää vanhempainvapaata tai raskaus- ja vanhempainvapaata yhtä aikaa.
Työntekijällä on oikeus pitää vanhempainvapaa enintään neljässä vähintään 12 arkipäivän pituisessa jaksossa.
Työntekijällä on oikeus palkkaan vanhempainvapaan ajalta, jos palkallisuudesta on sovittu työehtosopimuksessa tai muuten.
Uuden perhevapaalainsäädännön piirissä olevan työntekijän oikeudesta palkalliseen vanhempainvapaaseen on yleensä sovittu työehtosopimuksissa. Useissa työehtosopimuksissa on sovittu, että vanhempainvapaa on palkallista 32 arkipäivän ajanjaksolta tietyin edellytyksin.
Edellytyksenä vanhempainvapaan palkallisuudelle on yleensä, että työsuhde on kestänyt ennen vanhempainvapaan alkua vähintään kaksi tai kolme kuukautta. Lisäksi saatetaan edellyttää todistuksen toimittamista lapsen syntymästä tai adoption pätevyydestä. Usein palkallisuuden edellytyksenä on myös se, että työntekijällä on oikeus vanhempainrahaan, joka maksetaan palkallisen jakson ajalta työnantajalle.
Jos työntekijä saa työnantajalta vanhempainvapaan ajalta palkkaa, Kela maksaa vanhempainrahan työnantajalle. Työsuhteen päättyessä päättyy myös työntekijän oikeus vanhempainvapaan palkkaetuihin.
Vanhempainvapaan ajalta kertyy vuosilomaa. Hyvinvointialueilla ja kunta-alalla vuosilomaa kertyy koko vanhempainvapaan ajalta. Yksityisellä sektorilla vuosilomaa kerryttävän jakson pituus vaihtelee työehtosopimuksittain.