Opiskelijan palkka kunnalla ja hyvinvointialueilla
KVTES:n, HYVTES:n ja SOTE-sopimuksen mukaan puuttuvan koulutuksen perusteella tehtävä epäpätevyysalennus on enintään 10 prosenttia. Opiskelijan vähimmäispalkka on siis 90 prosenttia tehtävän peruspalkasta.
Tehtäväkohtaisen palkan perusteena on kuitenkin tehtävän vaativuus. Jos opiskelija tekee täysin samaa työtä kuin muutkin, tulee myös tehtäväkohtaisen palkan olla sama ja epäpätevyysalennusta ei voida tehdä.
Kun opiskelija valmistuu kunta-alalla tai hyvinvointialueella työskennellessään, on palkka nostettava seuraavan kuukauden alusta täyteen palkkaan.
Opiskelijan palkka yksityisellä
Yksityisellä puolella käytännöt vaihtelevat työehtosopimuksittain. Yleensä opiskelijan palkka voi olla enintään 10 prosenttia alempi kuin työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Käytännössä alennusprosentit vaihtelevat työnantajakohtaisesti.
Palkasta ja mahdollisesta ”epäpätevyysalennuksesta” pitää sopia etukäteen. Usein sen suuruus riippuu opiskelijan opintopisteiden määrästä.
Valmistumisen jälkeen palkka pitää nostaa oikealle tasolle. Valmistumisesta täytyy toimittaa todistus työnantajalle.
Oppisopimusopiskelijan palkka
Oppisopimusopiskelijan palkasta on määräykset työehtosopimuksissa.
Yleensä palkka voi olla enimmillään 15 prosenttia kyseisen tehtävän palkkaa alempi. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen mukaan oppisopimusopiskelijan palkka ei kuitenkaan saa laskea, jos opiskelija on ollut töissä saman työnantajan palveluksessa samoissa tehtävissä ennen oppisopimuskoulutuksen alkua.
Kuntasektorilla ja hyvinvointialueilla oppisopimusopiskelijan palkka määräytyy lähtökohtaisesti samalla tavalla kuin muidenkin opiskelijoiden eli se voi olla korkeintaan 10 prosenttia alempi kuin pätevän työntekijän palkka.