- On muistettava, että kyse oli nimenomaan koulutetun pienipalkkaisen naisvaltaisen hoitoalan palkkakuopan korjaamisesta. Tätä tavoitetta edistivät mm. samapalkkaisuusohjelma, hoitohenkilöstön palkkatason jälkeenjääneisyys kansainvälisissä vertailuissa ja alan henkilöstön karkaaminen muille aloille, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.
Matalapalkkaiseen alaan kohdistunut palkkakuopan korjaus levisi kuntatyönantajan omasta aloitteesta koko kuntasektorille.
- Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön palkkojen korottamista tuettiin hallitusohjelmassa ja myös poliittiset päättäjät olivat asian puolella. Ei varmastikaan ole Tehyn vika, että alkuperäinen tavoite korjata sosiaali- ja terveysalan henkilöstön palkkoja valui hiekkaan nimenomaan työnantajan toimesta, Vesivalo muistuttaa.
Vaikka Tehyn työtaistelun tuloksena palkkataso nousi tyydyttävästi, eivät sosiaali- ja terveysalan palkat ole edelleenkään korkeat. Esimerkiksi sairaanhoitajan tehtäväkohtainen palkka on Tilastokeskuksen toteutuneiden palkkatietojen mukaan 2435 euroa ja lähihoitajan tehtäväkohtainen palkka on 2093 euroa. Kyseessä on keskiarvo ja monella tehtäväkohtainen palkka jää pienemmäksi.
- Tämä nyt käytävä keskustelu Sari Sairaanhoitajan ylenmääräisistä palkankorotuksista ja niiden vaikutuksista on harhaanjohtava. Ilmeisesti ei ole myöskään sallittua naisvaltaisen matalapalkka-alan nousta palkkakuopastaan. Koulutetusta sosiaali- ja terveysalan henkilöstöstä haetaan nyt turhaan syntipukkia tilanteelle. Katse pitäisi kääntää työnantajaan, Vesivalo sanoo.