- Uudistus on toteuttava vaiheittain ja sille on varmistettava laaja parlamentaarinen hyväksyntä, jotta täydellinen karille ajo hallituskausien lopussa ei enää toistu. Myös jo tehty valmistelutyö on hyödynnettävä parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Rytkösen mukaan nyt oli liian monta palloa kerralla ilmassa.
- Tehy varoitti tästä jo marraskuussa 2015. Varsinaiseen hallitusohjelmaan oli kirjattu sote-uudistus, jossa aluksi piti rakenteellisesti uudistaa ja integroida julkisia sote-palveluita, sen jälkeen ratkaista rahoitus ja lisätä vaiheittain valinnanvapautta. Näin ei kuitenkaan edetty. Jälkiviisaus ei auta, mutta ehkä noilla edellä mainituilla askelmerkeillä emme olisi nyt tässä, arvelee Rytkönen.
Uudistuksen jatkon kannalta on Tehyn mukaan oleellista, että toimivaa erikoissairaanhoitoa tai päivystysvalmiutta ei heikennetä. Ensisijaisesti pitää nyt vahvistaa peruspalveluja ja lisätä esimerkiksi sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja suuhygienistivastaanottoja.
- Erityisen tärkeää uudistuksen lopullisen onnistumisen kannalta on varmistaa sote-alan vetovoima. Vetovoimaa lisätään tehokkaimmin parantamalla palkkausta ja työoloja sekä panostamalla johtamiseen ja esimiestyöhön, toteaa Rytkönen.
Tehy toivoo tulevalta hallitukselta myös valppautta ja nopeaa reagointia, jos tässä uudessa tilanteessa ilmenisi uusia sote-ulkoistusten riskejä ja palveluiden pirstoutumista entisestään.
Lisätietoja:
Tehyn toimialajohtaja Kirsi Sillanpää, yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen, p. 040 820 7848