Työnseisaus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lakko alkaa keskiviikkona 31.1.2024 klo 06.00 ja päättyy 1.2.2024 klo 21.00. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.
Tehyn eilen kokoontunut valtuusto oli yksimielinen poliittisten työtaisteluiden tarpeesta liittyen hallitusohjelman kirjauksiin, jotka uhkaavat tehyläisten oikeuksia, sopimusvapautta ja asemaa.
– Vientivetoinen palkkamalli ja sovittelijan toiminnan rajoitus kirjattuna lakiin jättää hoitajat ikuiseen palkkakuoppaan. Meille ei kerta kaikkiaan käy, että miesvaltaiset vientialat sanelevat jatkossa hoitajien palkankorotusten tason ja palkkatasa-arvon tavoite haudataan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Hallituksen toimien seuraukset vaarantavat myös hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä toimintoja.
– Sote-ala ja varhaiskasvatus kärsivät vakavasta henkilöstöpulasta ja kuormituksesta. Hallitus pahentaa omilla päätöksillään tilannetta entisestään, toteaa Rytkönen.
Tehy vetoaa edelleen työnantajaleiriin, palkansaajaosapuoliin ja hallitukseen, että työmarkkinamallista neuvoteltaisiin. Uuden työmarkkinamallin tarve on kiistatta tunnistettu, mutta mallin on mahdollistettava myös linjasta poikkeavia ratkaisuja, kun niille on painava peruste. Poikkeamisen syitä voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai muu alakohtainen merkittävä syy.
Myös juridinen tarkastelu edellyttää neuvottelua ja sopimista uudesta työmarkkinamallista. Lailla säätäminen vientivetoisesta työmarkkinamallista ja sovittelijan toiminnan rajaamisesta on useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaista.
– Aikooko Suomi tosiaan aiempana EU:n mallioppilaana ja arvostettuna toimijana maailmalla nyt hylätä ison osan sitoumuksistaan länsimaisena demokratiana ja Euroopan unionin jäsenenä, ihmettelee Rytkönen.
Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005, [email protected]