Ministeri Satonen järjestää työmarkkinaosapuolille seminaarin tiistaina 16.1.2024, jossa on määrä käsitellä vientivetoista palkkamallia.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus on aikeissa muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella ei voi ylittää yleistä palkkalinjaa. Tämä tarkoittaisi vapaan sopimisen loppua ja ikuista palkkakuoppaa vakavasta työvoimapulasta kärsivällä naisvaltaisella sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa.
– Ymmärrämme talousnäkökulman ja jossain määrin myös tarpeen uudelle työmarkkinamallille, mutta perusoikeuksiin ei voi kajota eikä lailla voida alkaa säätää palkankorotusten tasoa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Hoitajajärjestöjen mielestä on oleellista, että uudessa palkkamallissa voidaan perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja. Tätä ajatusta ovat tukeneet myös julkisen sektorin työnantajat lausuntopalautteessaan.
– Perusteltuja syitä poikkeamiselle voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.
Tehy ja SuPer muistuttavat, että toteutuessaan hallituksen kaavailut ovat Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisia.
– Juridisesti katsoen työmarkkinamallista on oikeastaan pakko löytää ratkaisu neuvotteluteitse. Jos hallitus edistää härkäpäisesti lakimuutosta, Suomi joutuu väistämättä suuriin vaikeuksiin kansainvälisten sitoutumustensa suhteen ja EU:n jäsenenä, varoittavat Rytkönen ja Paavola.
Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen,
yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005, mila.huovinen(at)tehy.fi.
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085