- Hoitajajärjestöjen vaatimaan koronalisään ei ole budjettiesityksessä osoitettu euroakaan. Nyt viimeistään tuli selväksi, mitä Suomen hallitus ajattelee vaativaa ja vaarallista työtä tekevistä ja kansalaisten henkiä pelastavista hoitajista, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Tehy on jo aiemmin kritisoinut valmiuslakia sekä sen leväperäistä käyttöä paikkamaan keväällä yleistä hoitajapulaa. Väärinkäytöksistä on myös tehty valitus oikeusasiamiehelle.
- Budjettiriihen piittamattomuus koronakorvauksesta osoitti, että valmiuslakia on ehdottomasti korjattava. Sinne on kirjattava asianmukaiset korvaukset pakkoylitöistä, lomien siirtämisestä, irtisanomisaikojen pidentämisistä ja pakkosiirroista muihin tehtäviin. Lisäksi tarvitaan tehokkaat oikeuskeinot ja rangaistukset työnantajille, jos valmiuslakia väärinkäytetään. Jo länsimainen oikeustajukin vaatii tätä erotuksena lähes pakkotyön tapaisille nykyisille määräyksille.
- Hoitohenkilöstön jatkuvalla mitätöinnillä ja unohtamisella on seurauksensa. Heitä ei enää kohta ole. He jättävät alan, lähtevät ulkomaille, uupuvat ja joutuvat ennenaikaisesti eläkkeelle. Hallituksen toimesta voi kyllä kouluttaa lisää hoitajia, jotka hekin sitten vaihtavat alaa. Tai keksiä uusia pikakoulutuksia ja muita konsteja välttää vastuuta suomalaisten terveydestä ja hoidosta.
Rytkösen vakava viesti koronasyksynä on, että ainoa kestävä tapa taata Suomessa hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut on maksaa hoitajille kilpailukyistä palkkaa ja saada työolot kuntoon.
Hallituksen suurhanke sote-uudistus on lausuntokierroksella ja sitovasta hoitajamitoituksesta on sovittu.
- Suomi on vaarassa ajautua tilanteeseen, jossa keskeisiä uudistuksia uhkaa yksinkertaisesti se, että niille ei enää löydy riittävästi toteuttajia - osaavaa hoitohenkilöstöä, hän varoittaa.
Pula on lisäksi kansainvälinen.
- Kilpailijamaissa kuten Ruotsissa ja Saksassa on viime aikoina yritetty tehdä asialle jotain. Meillä jatkuu hoitajien kyykyttäminen.
Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, puh. 050 3460 847