Pihlajalinna on tarkoituksellisesti yrittänyt häivyttää palkanalennuksia puhumalla palkan sijaan palkitsemisesta ja sen yhdenmukaistamisesta ja tasapuolistamisesta.
Liitot tarkastelevat jokaisen jäsenensä irtisanomisen ja mahdollisen palkanalennuksen laillisuuden erikseen.
– Voittoa tekevä yritys ei voi laskea palkkoja, koska siltä puuttuu oikeuskäytännön edellyttämä riittävän painava taloudellinen peruste, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.
Työsuhteen olennaisia ehtoja ei myöskään voi muuttaa, jos työ jatkuu entisellään.
Pihlajalinna käynnisti yhteistoimintaneuvottelut ja tehostamisohjelmansa, koska yritys on tehnyt mielestään liian vähän voittoa. Pihlajalinna on tehnyt toukokuun osavuosikatsauksen mukaan noin kolmen prosentin liikevoiton. Se tavoittelee seitsemää prosenttia.
Liittojen mielestä Pihlajalinnan toiminta vähentää hoitoalan pitovoimaa ja vaarantaa potilasturvallisuuden.
– Pihlajalinna tavoittelee voittoa osakkeenomistajille suoraan henkilöstönsä palkoista, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
Yhteistoimintaneuvottelut eivät ole liittojen saaman tiedon mukaan sujuneet yhteistoimintalain edellyttämässä hengessä. Työntekijöiden edustuksessa on ollut epäselvyyksiä, eivätkä edustajat ole pyynnöistään huolimatta saaneet riittävästi tietoja neuvotteluiden aikana.
– Yt-prosessi on liittojen mielestä ollut henkilöstölle kohtuuton jo pelkästään siksi, että se käynnistettiin juhannusviikolla ja kiirehdittiin loppuun, Rytkönen sanoo.
Neuvottelut koskivat Pihlajalinna Oyj:tä ja pääosaa sen tytäryhtiöiden henkilöstöstä. Ulkopuolella olivat kuntayhtiöiden ja liikuntakeskusten henkilöstö sekä kliinistä hoitotyötä tekevät lääkärit.
Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847
Tehyn järjestöasiantuntija Arja Tuomisoja, p. 040 741 9146