Hankkeessa vahvistetaan julkisten alojen ammattiliittojen valmiuksia ja työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua useassa Afrikan maassa. Sen myötä julkisen sektorin työntekijät pystyvät paremmin puolustamaan oikeuksiaan. Hankeessa yhdistetän neljä Afrikassa aiemmin toiminutta hanketta yhdeksi kokonaisuudeksi, jonka keskeisenä tavoitteena on vahvistaa julkisen sektorin ammattiliittojen valmiuksia ja kampanjoita neljällä aihealuueella:
- sukupuolittunut väkivalta
- epäviralliset työntekijät
- oikeudenmukainen siirtymä ja ilmastonmuutos
- ammattiyhdistysoikeudet.
Näistä hanketeemoista Tehy keskittyy erityisesti sote-alan työpaikkaväkivaltaan ja epävirallisten työntekijöiden aseman parantamiseen.
Ammattiliitot ja maailman työtä tekevät naiset ovat vuosien ajan kamppailleet sukupuolittunutta häirintää ja väkivaltaa vastaan. Valtaosa väkivallasta työelämässä kohdistuu naisiin, mutta se voi kohdistua myös esimerkiksi siirtotyöläisiin tai nuoriin. Hankkeen perustana toimii kansainvälisen työjärjestön ILOn vuonna 2019 hyväksymä, väkivallan ja häirinnän poistamista työelämässä koskeva yleissopimus nro 190. Se velvoittaa valtiot huolehtimaan siitä, että lainsäädäntö takaa kaikille oikeuden tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen työelämässä. Hankkeen seurauksena Senegalin, Ugandan ja Etelä-Afrikan työtä tekevät naiset ovat paremmin suojeltuja sukupuolittunutta väkivaltaa ja häirintää vastaan. ILOn yleissopimus nro 190 sukupuolittuneen häirinnän ja väkivallan torjumiseksi on jo ratifioitu Etelä-Afrikassa ja siellä keskitytään sopimuksen täytäntöönpanoon. Senegalissa ja Ugandassa keskitytään kampanjoimaan sopimuksen ratifioimiseksi. Lisäksi hankkeessa kasvatetaan työntekijöiden tuntemusta oikeuksistaan kouluttamalla ja neuvotellaan työehtosopimuksiin pykäliä, joilla torjutaan sukupuoleen liittyvää väkivaltaa.
Monissa Afrikan maissa osa terveydenhoidosta erityisesti kyläyhteisöissä – mutta myös kaupungeissa – on vapaaehtoisten vastuulla. He saavat vain lyhyen perehdytyksen työhön, korvaus työstä on puutteellinen eikä työturvallisuudesta usein ole huolehdittu asianmukaisesti. Moni heistä tekee kuitenkin kokopäivätyötä. Suurin osa näistä työntekijöistä on naisia. Hankkeessa parannetaan terveysalan (vapaaehtois-)työntekijöiden oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa Etelä-Afrikassa, Sambiassa ja Malawissa. Heidän asemansa työntekijöinä pyritään virallistamaan, jolloin he pääsevät työntekijöitä koskevan lainsäädännön piiriin. Tähän kuuluu myös oikeus vähintään minimipalkkaan. Hankkeen pitkän aikavälin tavoite on, että nykyiset terveysalan vapaaehtoiset työntekijät nauttivat samoista oikeuksista kuin muutkin työntekijät. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on vahvistaa ammattiliittojen ymmärrystä asiaan liittyvistä ongelmista, vahvistaa niiden kykyä tavoittaa terveysalan vapaaehtoistyöntekijät ja kouluttaa heitä tuntemaan oikeutensa ja vaatimaan niitä.
Hankkeen kolmas teema käsittää työntekijöiden oikeudet siirryttäessä ilmastoneutraaliin talouteen Tansaniassa, Nigeriassa ja Marokossa. Neljännessä teemassa tavoitteena on edistää ay-oikeuksia Mosambikissa ja Eswatinissa eli maissa, joissa epävakaus ja ay-vastaisuus on yleistä.
Hankkeen yhteistyökumppanit ovat JHL, Pro, SASK ja PSI ja se rahoitetaan Ulkoasiainministeriön hanketuella.