Esimerkiksi vuonna 2016 terveyskeskusten palveluita käytti noin 3,8 miljoonaa asiakasta ja erikoissairaanhoidossa hoidettiin 1,8 miljoonaa potilasta. Näin laaja palvelutoiminta edellyttää laadukasta hoitotyön johtamista, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit ovat tehokkaassa käytössä.
Järjestöt korostavat, että erityisesti osaston- ja apulaisosastonhoitajien merkitys on keskeinen sosiaali- ja terveydenhuollon muutosten viemisessä käytäntöön. Siksi päättäjien tulisi ymmärtää, että lähiesimiesten määrän vähentäminen on todellinen uhka niin potilaiden hoidolle kuin henkilöstön jaksamiselle.
Järjestöt vaativat hoitotyön johtajia sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden kaikille johtamisen tasoille. Järjestöt myös edellyttävät, että tulevissa sote-rakenteissa on oltava hoitotyön johtajia, joilla on taloudellista vastuuta ja toimivaltaa ohjata resursseja.
Hoitotyön johtamisen nimikkeet on myös voitava yhdenmukaistaa kansallisesti, jotta nimikkeet ovat vertailtavissa kansainvälisesti. Potilaiden tai asiakkaiden on voitava tunnistaa hoitotyön johtaja nimikkeen perusteella. Kuka tahansa ei voi toimia hoitotyön johtajana.
Järjestöt myös edellyttävät, että organisaation hallintosääntöön kirjataan vähintään ylimmän hoitotyön johtajan toimenkuva ja tehtävät sekä siihen liittyvä toimivalta ja vastuu.
Lisätietoja:
Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, gsm 040 820 7848
Suomen sairaanhoitajaliiton kehittämispäällikkö Liisa Karhe, puh. puh. 010 321 3336
Hallintoylihoitajat ry:n puheenjohtaja Paula Asikainen, [email protected]