Koulutuskorvauksilla tarkoitetaan koulutuksen järjestäjälle osoitettavaa rahallista korvausta, joka on tarkoitettu työpaikkaohjaajien ohjausosaamisen ylläpitämisen ja kehittämisen tueksi.
Koulutuskorvaukset ovat olleet erityisesti sosiaali- ja terveysalan koulutukselle tärkeä resurssi, jotta työpaikalla tapahtuva oppiminen onnistuisi. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen lisäksi koulutuskorvausmenettely on ollut käytössä myös sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulutuksen työelämän harjoittelujaksoilla.
- Jos kulukorvauksista luovutaan tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että työpaikoilla opiskelijan ohjauksista vastaavien hoitajien edellytykset riittävään ohjaukseen heikentyvät huomattavasti, harmittelee Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti.
Opiskelijan ohjauksesta ja oppimisesta on käytännössä vastannut työpaikan koulutettu henkilöstö. Tämä ohjausvastuu näyttää ammatillisen koulutuksen uudistusten tavoitteissa vain lisääntyvän.
Tehy vaatii, että työpaikalla tapahtuvan oppimisen koulutuskorvaukset on säilytettävä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa. Koulutuskorvaukset on kohdennettava ohjaajien koulutukseen ja heidän työnsä resursointiin.
- Jos koulutuskorvauksista luovutaan vaarantuu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden oikeudet laadukkaaseen työpaikkaohjaukseen ja samalla heikentyy alalla vaadittava ammattitaidon kehittyminen.
Lisätietoja:
Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti, gsm 050 5869 460