Ryhdyin luottamusmieheksi monestakin syystä.
Työssäni päiväkodissa rupesi ärsyttämään työvuorolistojen virheellisyys, jatkuvat muutokset, harmaat ylityöt, soitot kotiin aamuyöstä vuoronvaihdon vuoksi…
Halusin, että työnantaja olisi tasapuolinen ja yhteneväinen myös palkka-asioissa ja loman ajankohdissa. Minussa on yhdistettynä Muumien Hemuli ja järjestelmällisyyden kaipuu, sekä vähän Pikku Myyn pikaista ärtymistä epäkohdille.
Olin jo oman ammattiosastoni toiminnantarkastaja, ja sain kutsun ammattiosaston hallituksen kokoukseen. Siellä minua pyydettiin asettumaan ehdolle luottamusmiesvaaleihin. Toimin aluksi varaluottamusmiehenä. Se oli hyvä paikka oppia ja rohkaistua. Olen ollut aiemmin mahdottoman ujo!
Kävin heti luottamusmieskoulutuksen Tehyssä, josta sain paljon varmuutta ja osaamista. Tehyn toimihenkilöiden ja luottamusmieskollegoiden apuun voi aina luottaa, en ole koskaan jäänyt yksin ongelmien kanssa. Saan vertaistukea, ja osa porukasta on vuosien mittaan tullut kaveriksi myös vapaa-ajalla.
Toimin luottamusmiehenä oman lastenhoitajan työni ohella. Työyhteisöni tukee tehtävää, ja yksikkömme esihenkilö mahdollistaa irtautumisen nopeastikin neuvotteluihin tai muuhun toimintaan, jossa minua tarvitaan.
Työvuorolistojen tekijä suunnittelee luottamusmiespäiväni sekä menoni listoihin niin hyvin kuin mahdollista ja samalla niihin suunnitellaan sijainen. Myös varhaiskasvatusjohtaja huolehtii, että työtaakka ei käy ylivoimaiseksi, ja meillä onkin hyvä keskusteluyhteys. Asiat riitelevät, ja näkemyseroja saa olla, mutta ne eivät vaikuta henkilökohtaisiin väleihimme.
Vaikeissa paikoissa päässä alkaa soida lauluja, kuten vaikka ” Teitä pelkää en mä kuulun liittoon…Teitä pelkää en mä kuulun liittoon, mä kuulun liittoon, joka taistelee.”
On mahtava tunne, kun jäsenen asia saadaan hoidettua hyvin. Parhaimpia hetkiä ovat olleet ne, kun esimerkiksi ketjutus työsuhteissa on loppunut tai puuttuvat palkat saatu maksuun oikein. Aina toki lopputulos ei neuvotteluissa miellytä, mutta siitäkin selvitään keskustelemalla asia läpi ja joskus tarvitaan työnohjausta.
Nyt, kun KVTESissä (kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa) neuvotellaan vain varhaiskasvatuksesta niin taakkaa on vähemmän, ja neuvoteltavia asioitakin on vähemmän. Uusi tilanne on selkeyttänyt hoidettavia asioita, ja niitä on helpompi hallita, kun työkenttä on itselle tuttu.
Etukäteen ei tarvitse työehtosopimusta osata tulkita, apua saa aina.
Heräsikö sinulla mielenkiinto luottamusmiestehtävää kohtaan? Ole yhteydessä ammattiosastoosi ja seuraa ammattiosaston tiedotusta.
Jos tippaakaan on omaa paloa parantaa omia ja kollegan työolosuhteita niin suosittelen lämpimästi lähtemistä ehdolle luottamusmiesvaaleihin.
Kirjoittaja toimii lastenhoitajana ja pääluottamusmiehenä Keravalla.
Lue myös Tehyn järjestöasiantuntijan Jussi Laasolan blogi ”Oletko sinä seuraava luottamusmies hyvinvointialueella tai kunnassa”?