Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi EU:n terveysministereiden videokokouksessa 7. helmikuuta, että terveysjärjestelmämme on varautunut ehkäisemään, tunnistamaan ja hoitamaan tartuntatauteja, myös koronaviruksen aiheuttamia. Tasan viikon kuluttua tästä koronavirus lisättiin yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Tästä tiedettiin, että tauti tarttuu erittäin helposti ja on vaarallinen. Usko terveysjärjestelmäämme oli kuitenkin kova.
Suomessa aloitettiin rajoitustoimet, joilla oli vaikutuksia lähes jokaisen elämään. Ihmisiä kehotettiin pysymään kotona. Rajoituksia kritisoitiin ja myös laiminlyötiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt ymmärsivät, että kaikki rajoitukset olivat kansalaisten suojelemiseksi.
Taudin leviäminen näkyi terveydenhuollon ammattilaisten työssä. Huoli oli suuri, kun rajoituksia ei noudatettu. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ei voi jäädä kotiin, vaikka haluaisikin. Se menee etulinjaan, katsoo tautia suoraan silmiin ja toivoo parasta. Toivominen ei kuitenkaan yksistään riitä – nyt tarvitaan tekoja.
Hoitohenkilöstö on erittäin kuormittunut. Kuormittuminen muodostuu työpaineiden lisäksi pelosta, onko työssä turvallista. Kuormitusta lisää myös epävarmuus siitä, onko tilanne lopulta kenenkään hallinnassa. Nyt tarvitaan kaikki mahdollinen tuki työnantajilta, kollegoilta sekä asiakkailta ja potilailta.
Puhe henkilösuojaimista on ollut vuoristoradan kyydissä olemista. Välillä niistä sanotaan olevan puutetta; välillä pelko puutteesta on puutetta suurempaa. Nyt erottuu, mitä on hyvä johtaminen, sillä olipa tilanne mikä hyvänsä, työntekijöiden työturvallisuudesta ja terveyden suojelemisesta ei saa tinkiä. Työnantajan pitää käyttää kaikki keinot, joilla päästään turvalliseen työhön.
Kansalaisten on syytä suhtautua rajoituksiin vakavasti ja noudattaa niitä, vaikka ne aiheuttaisivatkin epämukavuutta. Kokoontumiset ja sairaalavierailut on kielletty ja rajat suljettu siksi, että rajoituksilla turvataan sekä hoitohenkilöstön että meidän kaikkien terveyttä ja henkeä.
Työturvallisuudesta huolehtiminen epidemian aikana vaikuttaa terveydenhuoltojärjestelmämme tulevaisuuteen. Pitäkäämme sote-ammattilaisista huoli, koska he pitävät huolen meistä.