Tehyn kantava idea on yhdistää koulutettu hoitohenkilöstö tekemään vahvaa edunvalvontaa.
Yhdistäviä tekijöitä ovat sosiaali- ja terveysalan tutkinto, naisvaltaisuus, tiivis moniammatillinen yhteistyö asiakkaiden ja potilaiden hyväksi, yhteiset työyhteisöt ja työkenttänä verovaroin rahoitetut, perustuslain turvaamat palvelut suomalaisille.
Sote-uudistus on vuosikymmeniin suurin reformi sosiaali- ja terveysalalla ja järjestämislakia odotetaan lausuntokierrokselle kuumeisesti. Tehyläiset ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suurin henkilöstöryhmä, jonka ääni kuuluu suomalaisessa yhteiskunnassa. Sote-uudistus on iso muutos, mutta myös iso mahdollisuus. Moniammatillinen Tehy on nyt ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan.
Tehyn synty liittyy tiiviisti naisten aseman muutokseen sekä terveydenhuollon sodanjälkeiseen kehitykseen, mikä johti hoitohenkilöstön määrän ja koulutustason nopeaan kasvuun. Yhteiskunnallinen muutos kannusti tätä kasvavaa joukkoa vaatimaan entistä näkyvämmin oikeuksiaan ja tiivistämään yhteistyötään. Tehyn syntyminen varmistui 19.1.1980, kun Suomen Hammashoitajaliitto, Suomen Kätilöliitto, Suomen Laboratoriohoitajayhdistys, Suomen Lastenhoitajaliitto, Suomen Lääkintävoimistelijaliitto sekä Suomen sairaanhoitajaliitto allekirjoittivat yhdentymissopimuksen.
Tehyn ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Sairaanhoitajaliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Toini Nousiainen (1926−2010). Hänen panoksensa uuden etujärjestön perustamisessa oli ratkaiseva. Terveydenhuoltoalan järjestötoiminnan läpikotaisin tuntenut Nousiainen oli alusta pitäen kannattanut alan järjestökentän kokoamista yhden edunvalvontaan keskittyvän kattojärjestön alle.
Tehyn tärkeimmät tavoitteet alusta asti ovat olleet oikeudenmukainen palkkaus, sukupuolten välinen työelämän tasa-arvo sekä vahva ammatillinen asema ja arvostus.
Tärkeä määrittävä tekijä on myös joukkovoima. Ammattijärjestötoiminta ja sen onnistuminen kun perustuu aina joukkovoimaan, vaikka maailma kuinka muuttuu. Tehyläistä joukkovoimaa tarvitaan sote-uudistuksessakin. STTK:n puheenjohtajaa Antti Palolaa lainatakseni: ”yksin voi pyytää, joukossa voi vaatia”.
Tehy onkin monesti historiansa aikana toiminut edelläkävijänä ja muurinmurtajana. Tehyläiset ovat tarvittaessa taistellen hankkineet palkankorotuksia ja parannuksia työsuhteen ehtoihin, jotka ovat sittemmin työantajan toimesta levinneet myös muiden julkisen sektorin ammattijärjestöjen jäsenille.
Kun naisten asema ja tasa-arvo ovat viime aikoina joutuneet vastatuuleen ja sote-mullistus pyörittää työpaikkoja ja rakenteita uuteen uskoon, koulutetun hoitohenkilöstön pitää koota voimiaan ja tiivistää rivejään tulevaisuuden haasteisiin.
Jos Tehyä ei olisi, se olisi näinä aikoina kiireesti perustettava. Siksi #Tehy #hoitoketju.