Sosiaali- ja terveysministeriön talousarvioesityksessä vuodelle 2017 ollaan vanhuspalvelujen henkilöstömitoitusta tarkistamassa tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa. Tällä toimenpiteellä kuntien menojen oletetaan vähenevän 60,2 miljoonaa euroa.
Henkilöstömitoituksen madaltamisella on vaikutuksia hoidon laatuun, ikäihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Sillä on myös vaikutuksia henkilökunnan työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Työntekijöiden eettinen kuorma kasvaa tilanteissa, joissa ei voi parhaalla mahdollisella tavalla vastata ikäihmisten tarpeisiin.
Ikäihmisten palveluissa monialainen kuntoutus ja kuntouttava työote ovat tärkeä osa meneillään olevaa kehittämistyötä. Henkilökuntaa vähentämällä voidaan tehdä vain välttämättömimmät hoitotoimenpiteet ja Kuntoutukseen ja elämänlaatuun vaikuttavat tehtävät jäävät minimiin tai kokonaan tekemättä.
Päätös alentaa henkilöstömitoitusta on suorassa ristiriidassa niille tavoitteille, joita on asetettu ikäihmisten palveluille. Arvokasta ja vaativaa työtä tekevä henkilökunta joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen joutuessaan karsimaan tehtäviä ja samalla tiedostaen vaikutukset. Henkilöstömitoituksella on yhteys hoidon laatuun ja potilaiden tyytyväisyyteen. Alan vetovoimaisuuteen pitää panostaa ja hoitohenkilöstön alalla pysyminen taata.
Henkilöstömitoituksen on perustuttava asiakkaiden toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointiin. Laadukkaiden palveluiden tuottaminen edellyttää, että käytettävissä on oikeanlaista henkilöstön osaamista oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Kipuraja on jo ylitetty.