Lastenhoitaja on tärkeä varhaiskasvatuksen ammattilainen. Lain säätäjä on päättänyt vähentää lastenhoitajien määrää puolella. Samassa on kuitenkin unohtunut arvioida mihin 9000 lastenhoitajaa sijoittuu vuonna 2030 kun uusi henkilöstörakenne astuisi voimaan.
Ministeriön ovien sisäpuolella valmisteltu laki on unohtanut lastenhoitajien osaamisen ja arvon. Lastenhoitaja on läsnä koko lapsen hoitopäivän, hoivaa ja huolehtii perustarpeista, opettaa ja kasvattaa, ottaa syliin ja on tukena ja turvana. Lastenhoitaja on lasta varten.
Monet päiväkotilapset tarvitset lääkehoitoa ja muuta terveydenhuollon osaamista päivän aikana. Lastenhoitaja on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka koulutukseen kuuluu niin terveen kuin sairaan lapsi hoito ja havainnointi. Lääkehoito kuuluu terveydenhuollon ammattihenkilöille ja lastenhoitaja on se varhaiskasvatuksen ammattilainen joka osaa tarvittaessa lasta lääkitä. Lääkkeen antaminen ei ole temppu, siinä tarvitaan kokonaisvaltaista osaamista lääkkeistä, niiden vaikutuksista, sairauksista ja niiden hoidosta.
Alle 3-vuotiaden ryhmässä korostuu perushoidollinen osaaminen, hoiva, huolenpito ja sylissä pitäminen. Siksi onkin välttämätöntä, että nykyinen henkilöstörakenne säilytetään erityisessä pienimpien lasten ryhmissä.
Lastenhoitajan työtehtävät keskittyvät lapsiryhmään ja lapsen turvalliseen arkeen. Lastenhoitaja on tärkeä osa moniammatilista tiimiä. Nykylainsäädäntö mahdollistaa sen, että työantaja voi itse arvioida minkä ammattiryhmän osaamista tarvitaan ja kuinka paljon. Tähän saakka kunnat ovat pääsäätöisesti valinneet henkilöstörakenteen jossa 2/3 on lastenhoitajia. Miksi muuttaa toimivaa henkilöstörakennetta, jolla Suomen varhaiskasvatuksesta on tullut maailman parasta?
Tehyläiset osallistuivat 25.4. eduskuntatalolla pidettyyn mielenosoitukseen, jossa lastenhoitajat osoittivat mieltään valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia vastaan. Tehyn lisäksi mielenosoitukseen osallistui JHL:n, Jytyn, SuPerin ja Talentian jäseniä. Paikalla oli useita satoja mielenosoittajia.