”Kollegiaalisuus on entistä tärkeämpää työyhteisössä, huipputason sairaalassa, jonka korkein johto ei osaa arvostaa tärkeintä voimavaraansa, lääkärikuntaa. Sairaala on olemassa potilaita varten, joiden hoidosta vastaa lääkärikunta. Kaikki muu avustaa tätä ydintehtävää. Myös hallinto on tässä mielessä avustavaa henkilökuntaa tai sitä sen pitäisi olla.”
Edellä oleva lainaus on jukolaisen pääluottamusmiehen jäsenilleen lähettämästä kirjeestä. Juko on siis kunta-alalla yksi ns. pääsopijajärjestöistä edustaen mm. lääkäreitä neuvottelupöydissä.
Kyseinen lausahdus ei voi olla nykyaikaisen johtamisen lähtökohtana. Mikään ammattiryhmä ei yksinään pysty tekemään sosiaali- ja terveydenhuollon korkealaatuisia palveluita. Hyvät palvelut syntyvät vain hyvällä moniammatillisella yhteistyöllä. Siksi kaikkien työpanosta on arvostettava tasavertaisesti.
Kuka vastaa käytännössä siitä, että suomalaiset saavat hyviä sosiaali- ja terveyspalveluita ympäri vuorokauden ja joka ikisenä päivänä? Vastaus on täysin selvä: koulutettu hoitohenkilöstö omalla työllään ja osaamisellaan. Ylihoitajat ja osaston- sekä apulaishoitajat johtavat ja kehittävät tätä arjen pyöritystä.
Hoitohenkilöstön johtajien asemaa on murennettu useissa eri toimintayksiköissä. Hoitotyön tuloksellinen johtaminen ei voi toteutua toisen ammattikunnan johtamana. Johtajan pitää tietää työntekijöidensä osaaminen ja koulutus. Siksi organisaation kaikilla tasoilla – myös sillä ylimmällä – on oltava hoitohenkilöstön johtaja.
Jos hoitohenkilöstön johtajien tehtäviä ajetaan alas, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten käytännön toteuttaminen hankaloituu tai tulee mahdottomaksi. Samalla hoitohenkilöstön mahdollisuudet urakehitykseen tyssäävät. Kiistatta myös sosiaali- ja terveysalan vetovoimaisuus tulevaisuuden työpaikkana heikentyy.
Valtakunnallisella tasolla historiallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskeva lainsäädäntö on parhaillaan lausuntokierroksella. Tehy vaatii, että tulevassa lainsäädännössä on vahvasti otettava kantaa moniammatillisen johtamisen puolesta, kuten terveydenhuoltolaissa on säädetty.
On myös tunnustettava suurimman henkilöstöryhmän, koulutetun hoitohenkilöstön johdon merkitys, kun tavoitteena on turvata yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut koko maassa.
Valtakunnassa on selkeästi menossa johtamisjärjestelmien murros ja vallan uusjako. Tähän on ottanut kantaa myös sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty Lääkärilehdelle antamassaan haastattelussa.
”Lisäksi Räty muistuttaa, että sote-alueille tulee kasautumaan paljon valtaa niin virkamies- kuin luottamushenkilöportaaseen. Räty kutsuu lääkäreitä mukaan tähän prosessiin. Omaa osaamista kannattaa nyt laajentaa myös hallinto- ja johtamistehtäviin.”
Onko niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon koulutettu hoitohenkilöstöä arvostetaan vain juhlapuheissa ja todellinen arvostus ja tasavertainen kohtelu on joka kerta taisteltava uudelleen?
Ei ole sama kuka sinun työtäsi johtaa.