Kuntia ja yksityisen palvelun tuottajia on jo aikaisessa vaiheessa ohjeistettu miten toimia lapsimäärän vähentyessä: varhaiskasvatus järjestetään lapselle tutussa toimipaikassa, lapsia ei siirrellä toimipaikasta toiseen ja lapset jatkavat tutuissa lapsiryhmissä tutun henkilöstön kanssa.
Ohjeet pyrkivät ehkäisemään koronaepidemian leviämistä. Toisaalla ohjeistuksia noudatetaan; toisaalla yhdistellään niin ryhmiä kuin päiväkoteja reippaalla kädellä.
Viidennes lapsista on tällä hetkellä päiväkodeissa. Kesän ja kesälomien lähestyessä määrä entisestään pienenee.
Työvoiman tarve on vähentynyt. Toisaalla lomautetaan mittavasti; toisaalla ollaan luovia ja keksitään uudenlaisia tehtäviä, joissa hyödynnetään työntekijöiden erilaista osaamista ja palkanmaksu voi jatkua.
Moni päiväkotityöntekijä pelkää sairastuvansa työpaikalla. Pelkoja lisää se, että monen hoidossa olevan lapsen vanhempi työskentelee terveydenhuollossa ja tartunnat voivat olla molemminpuolisia, jos hygienia on puutteellista. THL ei ole antanut päiväkoteihin erillisiä suojautumisohjeita.
Suositus on työskennellä tavanomaista pienemmissä ryhmissä. Siivousta ja käsihygieniaa tulee tehostaa. Valitettavasti käsidesit puuttuvat monista päiväkodeista – kasvosuojaimista puhumattakaan. Vähintään käsidesiä pitää saada jokaiselle työpaikalle sekä aikuisten että lasten käyttöön.
Työntekijöitä ohjeistetaan pysymään kotona, jos on lieviä flunssan oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta. Ennen työhön paluuta pitää olla yksi oireeton vuorokausi. Lapsia koskee sama ohje: päiväkotiin ei lasta viedä, vaikka flunssan oireet olisivat kuinka lieviä. Hoitoon saa palata yhden oireettoman vuorokauden jälkeen. Siitepölyaikana joudutaan arvioimaan, johtuuko niiskutus nuhasta vai allergiasta. Siitepölyallergiassa pääasialliset oireet ovat nenän vuotaminen, aivastelu, silmien kutiaminen ja vuotaminen.
Jos päiväkodissa on todettu koronavirustartunta, paikalliset terveysviranomaisten päättävät toimista, jotka rajaavat viruksen leviämistä.
Työantajan pitää tuntea työympäristö, tunnistaa sen riskit ja arvioida niiden merkitys niin lapsille ja kuin työntekijöille. Arvion pohjalta pitää tehdä suunnitelma toimenpiteistä, miten riskit poistetaan tai minimoidaan niin että kenenkään terveys ei vaarannu.