Työpaikoilla on oltava väkivaltatilanteiden varalta selkeät toimintaohjeet ja vastuut. Ohjeissa pitää kuvata uhkatilanteiden hoito aina ensiavusta jälkihoitoon. Ohjeista on käytävä ilmi:
- Miten järjestetään välitön ensiapu uhrille ja miten hänet toimitetaan hoitoon.
- Miten tapaturmailmoitus tehdään.
- Miten tehdään ilmoitus poliisille ja tarvittaessa työsuojeluviranomaiselle.
- Miten jälkihoito on organisoitu.
Työpaikalla on oltava valmius väkivallan tai sen uhan kohteeksi joutuneen työntekijän välittömään auttamiseen ja tilanteen jälkihoitoon. Työnantajan on tuettava työntekijää esim. rikosilmoituksen tekemisessä ja työterveyshuoltoon hakeutumisessa.
Työnantajan tulee ilmoittaa työväkivallasta aiheutuneista vakavista työtapaturmista poliisille ja työsuojeluviranomaiselle
Työnantajan on myös ohjattava työntekijä jälkihoidon pariin. Luontevin jälkihoidon antaja on usein työpaikan työterveyshuolto ja esihenkilö. Hyvä jälkihoito on välttämätöntä työntekijän työkyvyn ja terveyden turvaamiseksi.
On hyvä muistaa, että uhka- tai väkivaltatilanne vaikuttaa sen kohteeksi joutuneen lisäksi koko työyhteisöön. Myös työyhteisö tarvitsee yhteistä keskustelua ja tukea.
Väkivaltatapahtuma tulee aina jälkikäteen käydä tarkasti läpi ja arvioida, onko tarvetta korjata toimintaa.
Työpaikan oma tapaturmatutkinta on hyvä keino tutkia, mitkä syyt johtivat tapaturmaan. Työpaikalla pitää olla malli, kuinka tutkinta tehdään. Siinä tulee olla mm. kuka tutkinnan käynnistää ja kuka siihen osallistuu. Tutkinnan tarkoitus ei ole etsiä syyllistä vaan selvittää, mitä tapahtui ja miten vastaava voidaan estää jatkossa.