Meidän vuoro -podcast
Meidän vuoro on Tehyn podcast siitä, millaisia tarinoita ja todellisuuksia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla kohdataan.
Meidän vuoro on Tehyn podcast siitä, millaisia tarinoita ja todellisuuksia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla kohdataan.
Meidän vuoro on podcast-sarja, jossa kuullaan tarinoita sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalta – suoraan ja sokeroimatta. Tehyn tarjoamassa sarjassa ääneen pääsevät sote-alan työntekijät ja muut asiantuntijat.
Toimittaja: Jonna Tapanainen
Tuotanto: F-tuotanto
Sairaalasarjat tursuavat rakkautta ja suhteiden suhinaa. Onko hoiva-alalla siis muita aloja enemmän tilaa tunteille ja romantiikalle? Moni löytää kumppanin töistä, mutta miten parisuhde kestää stressaavan vuorotyöarjen? Lääkäri Hannes Holma ja ensihoitaja Mika Puranen kertovat.
Millaista on työnteko, jos on saanut adhd-diagnoosin? Entä kuinka jaksaa työarkea, jos sairastaa MS-tautia? Onko omasta kivun kokemuksesta joskus apua asiakas- ja potilastyössä? Adhd-diagnoosin saanut sosionomi Maija Aapalahti sekä MS-tautia sairastava tehohoitaja Maria Rantanen kertovat kokemuksistaan.
Monesta sosiaali-, terveys ja kasvatusalan ihmisestä tuntuu, että hankalat ihmiskohtaamiset työssä ovat lisääntyneet. Miten suhtautua huonosti käyttäytyviin asiakkaisiin ja potilaisiin? Miten vaikeissa tilanteissa pitää toimia? Sairaanhoitaja Nizo Dara sekä lastenhoitaja Cosmo Fihlman kertovat.
Millaista elämä ja työnteko on hoitovirheen jälkeen? Miten työnantajan tulisi auttaa virheen tehnyttä, jotta tämä pääsee tapahtuneesta yli ja voi jatkaa ammatissaan? Sairaanhoitaja Roni Fröberg kertoo oman tarinansa, ja Tehyn lakiasiain johtaja Kari Tiainen kertoo, miten Ronia asiassa autettiin.
Hierarkia ja selkeät roolit ovat hoitotyössä tärkeitä – mutta alalle on jämähtänyt myös tunkkaisia valta-asetelmia noviisien ja konkareiden, johdon ja alaisten sekä lääkärien ja hoitajien välille. Miten kahtiajakoa voidaan purkaa? Sairaanhoitaja Janina Rosenqvist sekä osastonhoitaja Marika Nyqvist kertovat.
Millaisissa hetkissä tiivistyy työn merkityksellisyys ja oma ammattiylpeys? Vuosia alalla työskennelleet kätilö Eeva Hiila sekä lastenhoitaja Jonna Vilenius kertovat, mikä saa heidät jatkamaan työssään, vaikka kiire on kasvanut. Tehyn työelämäasiantuntija ja entinen teho-osaston sairaanhoitaja Tiina Vartiainen pohtii keinoja, miten työtyytyväisyyttä alalla lisätään.
Eettinen stressi on monelle hyvin tuttua, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kokemuksistaan kertovat vanhustyötä tekevä sairaanhoitaja Auli Rantanen sekä vastasyntyneiden teho-osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Samuli Kykkänen. Hoitotieteen professori ja sivutoiminen ylihoitaja Helena Leino-Kilpi pohtii, miten eettiseen stressiin voitaisiin puuttua.
Millaista on vuorotyöläisen arki ja mihin kaikkeen elämässä vuorotyö vaikuttaa? Työstään kertovat ensihoitaja Veera Kamaja sekä sairaanhoitaja Tico Svart. Tehyn edunvalvonta-asiantuntija ja entinen ensihoitaja Juha Honkakoski kertoo, millainen työvuorosuunnittelu kuormittaa vähiten ja lisää myös työssä viihtymistä.
Miten erilaisista taustoista tulevia ihmisiä tulisi kohdata sosiaali- ja terveyspalveluissa? Saavatko alan työntekijät tarpeeksi koulutusta eri vähemmistöjen kohtaamiseen? Tästä keskustelevat hammashoitaja Mariam El Shamaly, seksuaalineuvoja ja sairaanhoitaja Panda Eriksson sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Shadia Rask.
Miksi sosiaali- ja terveysaloilla koetaan niin paljon väkivaltaa, väkivallan uhkaa ja häirintää? Työstään kertovat kehitysvammapsykiatrian yksikössä työskentelevä lähihoitaja Heidi Salminen sekä ensihoitaja Jarno Pirkkalainen. Työväkivallan erityisasiantuntija Jutta Karvonen kertoo, miten työväkivaltaan pitäisi työpaikoilla puuttua.