Lakon piirissä olevat tehyläiset ja lakon alainen työ
Lakolla tarkoitetaan työntekijöiden pidättäytymistä lakonalaisesta työstä, eli töihin ei mennä. Lakkovaroituksissa mainittujen yksiköiden työt ovat lakon piirissä, joten kaikki siellä työskentelevät osallistuvat lakkoon, eivätkä tee lakonalaisia töitä.
Koska työ on lakossa, ei lakonalaisia töitä voi siirtää saman työnantajan toisen yksikön hoidettavaksi.
Lakkoa käytetään painostuskeinona, kun asioiden eteenpäin vieminen ei onnistu työnantajan kanssa neuvottelemalla.
Työntekijän oikeus osallistua työtaisteluun
Tehyn toimeenpanema lakko on aina laillinen työntekijän kannalta, ja mahdolliset seuraamukset työtaistelutoimenpiteistä kohdistuvat Tehyyn.
Tehyläisen velvollisuudet työtaistelussa
Tehyn päätös ryhtyä tukitoimiin on jäseniä sitova. Kuulumalla liittoon jäsen sitoutuu noudattamaan liiton tekemiä päätöksiä ja sen antamia ohjeita. Yksittäisen jäsenen tärkein velvollisuus päätöksen synnyttyä on noudattaa Tehyn ohjeita. Työtaistelun piirissä oleva noudattaa liitolta saatuja ohjeita.
Suojelutyö
Tehyn keskuslakkotoimikunta neuvottelee ja sopii erikseen annettavasta suojelutyöstä.
Keikkailukielto
Lakkokohteisiin on julistettu keikkailukielto, joka koskee kaikkia. Kielto estää lakkokohteisiin keikkatyön tekemisen, eli Med Group Ensihoitopalvelu Oy (Onni Ensihoito) Pirkanmaan alueen toimipisteisiin ja EMA Finland Oy (Ensihoito) Uudenmaan alueen toimipisteisiin, joissa sovelletaan Ensihoitopalvelualan työehtosopimusta.
Kiellon aikana ei tehdä eikä sovita keikkoja lakkokohteisiin, ei edes kiellon jälkeiselle ajalle. Keikkailukielto ei koske ennen kiellon alkua sovittuja keikkoja.
Keikkatyöllä tarkoitetaan kaikkia alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita. Kielto koskee myös työntekijöitä, joilla on runko-, raami- tai nollatuntisopimus.
Keikkailukiellon aikana voi tehdä keikkatyötä julkisella sektorilla, kuten hyvinvointialueiden työpaikoissa sekä muissa yrityksissä. Kieltoa noudattavat eivät ole lakossa, joten siitä ei makseta lakkoavustusta.
Hakusaarto
Tehy on julistanut määräaikaisen hakusaarron lakkokohteisiin 5.11.2024 klo 9.00 ja päättyy 21.11.2024 klo 23.59. Hakusaarron aikana ei saa hakeutua töihin Med Group Ensihoitopalvelu Oy ja EMA Finland Oy toimipisteisiin, joissa sovelletaan Ensihoitopalvelualan työehtosopimusta. Hakusaarto koskee myös tehtäviä, jotka alkavat saarron päätyttyä. Poikkeuksena ovat oppisopimusopiskelijat.
Tilapäisen siirron kielto
Lakkokohteisiin on julistettu tilapäisen siirron kielto, joka alkoi lakkovaroituksen antamisesta ja jatkuu lakon päättymiseen saakka. Kielto koskee kaikkia, jotka työskentelevät ensihoitopalvelualan työehtosopimuksen piirissä.
Tilapäisen siirron aikana työnantaja ei saa siirtää työntekijää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan lakkokohteisiin töihin. Jos työnantaja aikoo siirtää työntekijän töihin lakkokohteeseen, siitä kieltäydytään.
Lakkoavustus
Vain tehyläiset ovat oikeutettuja lakkoavustukseen. Tehy maksaa jäsenelle avustusta 140 euroa jokaiselta lakkopäivältä, jolloin lakossa olevalla ei ole palkkatuloa. Lakkoavustuksesta 16 euroa ylittävä osa on verollinen, ja Tehy pidättää veron Verohallinnon ohjeiden mukaisesti.
Lakkoavustusta haetaan sähköisesti, ja Tehy ohjeistaa hakemisesta myöhemmin. Jotta avustuksen saa, jäsenyyden tulee olla alkanut ennen lakkoa (liity tästä), jäsenmaksut tulee olla maksettuna ja jäsenen tulee toimia liiton päätösten mukaisesti.
Rikkurointi
Tehyn päätös lakosta sitoo jäseniä. Henkilöä, joka tekee lakonalaista työtä, kutsutaan rikkuriksi. Työtaistelun tavoitteena on parantaa ensihoitajien työoloja ja työsuhteen ehtoja. Kuulumalla liittoon jäsen sitoutuu noudattamaan liiton päätöksiä ja ohjeita. Rikkuroinnista tulee ilmoittaa luottamusmiehelle tai ammattiosastolle. Tehyn valtuusto päättää myöhemmin rikkureiden erottamisesta.
Työnantajan painostus
Työnantaja ei saa painostaa työntekijöitä, jos he osallistuvat Tehyn järjestämään lakkoon. Painostamista on esimerkiksi se, jos työnantaja yrittää saada henkilöstöä luopumaan lakosta, eroamaan liitosta tai asettaa heidät epäedulliseen asemaan muihin työntekijöihin verrattuna.
Painostamisesta voi seurata työnantajalle tai sen edustajalle sakko tai enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistus (Rikoslain 47 luvun 3 ja 4 §).
Työnantajalle ei tarvitse kertoa, osallistuuko työntekijä lakkoon tai kuuluuko hän Tehyyn. Liittoon kuuluminen on tietosuojalain mukaan arkaluontoinen henkilötieto. Työntekijän ei myöskään tarvitse eikä pidä allekirjoittaa mitään lakkoon liittyviä työnantajan asiakirjoja.
Työntekijän ei tarvitse olla työnantajan tavoitettavissa (puhelin, Whatsapp tms.) vapaa-ajallaan, eli silloin kun ei olla työvuorossa tai varallaolossa.
Kaikenlaisesta painostamisesta tulee raportoida välittömästi luottamusmiehelle, ammattiosastolle tai Tehyyn asiointipalvelun kautta.
Hätätyö
Laillinen työtaistelutoimi ei täytä hätätyön edellytyksiä. Hätätyön käyttö työtaistelutoimen aikana voi olla työnantajalle tai sen edustajalle rangaistavaa.
Keskuslakkotoimikunta linjaa
Lakko-oppaan määräykset, ohjeet ja linjaukset perustuvat aina Tehyn keskuslakkotoimikunnan päätöksiin.