Överensstämmer min visstidsanställning med lagen?

Visstidsanställningar är vanliga inom social- och hälsovårdsbranschen. Enligt arbetsavtalslagen gäller ett arbetsavtal i princip tills vidare, dvs. det är fråga om ett ordinarie anställningsförhållande. Ett arbetsavtal för viss tid är alltid en avvikelse och förutsätter en lagenlig grund.

Image text
kuva: iStock

En typisk grund för visstidsanställning är att man vikarierar en fast anställd arbetstagare (p.g.a. familjeledighet, studieledighet, sjukfrånvaro). En lagenlig grund kan också vara arbetets natur, såsom projektarbete eller säsongsbetonat arbete. Ett köptjänsteavtal med arbetsgivaren efter en konkurrensutsättning utgör i princip inte någon grund för ett arbetsavtal för viss tid.

Det är också bra att komma ihåg att kortjobb som utförts i enlighet med ett ramavtal bildar ett arbetsavtal för viss tid som man måste ha en lagenlig grund för.

Även om det skulle ha antecknats en lagenlig grund i varje arbetsavtal kan ett ständigt behov av arbetskraft leda till att avtalet anses som ett tills vidare gällande avtal. Med andra ord får arbetsavtal inte upprepas utan grunder. 

I lagen har det inte definierats hur många gånger ett avtal för viss tid kan upprepas, dvs. saken granskas alltid från fall till fall. Ju längre upprepandet har pågått, desto mer sannolikt är det att anställningsförhållandet ska anses som ett ordinarie anställningsförhållande. Vanligtvis är det exempelvis fråga om att samma person vikarierar flera olika personer från år till år.

Är ett arbetsavtal för viss tid bindande?

Vi blir ofta tillfrågade om det är möjligt att säga upp sig om man är visstidsanställd och erbjuds en fast anställning någon annanstans. Det är viktigt att komma ihåg att ett arbetsavtal för viss tid binder också arbetstagaren till det datum då avtalet upphör.

I princip kan man ofta avtala med arbetsgivaren om att anställningsförhållandet upphör tidigare, och huvudsakligen förstår arbetsgivarna varför arbetstagaren vill ta emot ett fast jobb. I samförstånd med arbetsgivaren kan man alltså alltid komma överens om att anställningsförhållandet upphör redan före det tidigare avtalade slutdatumet. Man kan exempelvis komma överens om att anställningen upphör efter den gällande arbetsskiftsförteckningen.

Om en arbetstagare vill säkerställa sin möjlighet att säga upp sig är det möjligt att anteckna ett uppsägningsvillkor i avtalet. Då kan också ett avtal för viss tid sägas upp. Arbetstagaren kan be arbetsgivaren att anteckna detta i avtalet innan det undertecknas. I kollektivavtalet kan det också finnas bestämmelser om uppsägning av ett arbetsavtal för viss tid.

Ska mitt arbetsavtal för viss tid förnyas om jag blir familjeledig?

Om samma arbete finns när arbetsavtalet för viss tid upphör får arbetsgivaren inte låta bli att förnya en visstidsanställd arbetstagares avtal på grund av att hen blir familjeledig. Om detta stiftas i jämställdhetslagen.

I praktiken innebär detta exempelvis att arbetsgivaren vid behov måste anställa en vikarie för en familjeledig anställd om det nya arbetsavtalet för viss tid överlappar hens familjeledighet.

Det är dock bra om arbetstagaren informerar arbetsgivaren, helst skriftligen, att hen är intresserad av att fortsätta och vid behov söka lediga platser.

Om avtalet inte förnyas kan det uppstå en misstanke om diskriminering som arbetsgivaren måsta kunna dementera.

Gör så här om du misstänker att din visstidsanställning inte följer lagen

Kontrollera grunden för visstidsanställningen i ditt arbetsavtal. Om det finns något oklart, kontakta din chef eller förtroendeman. Arbetsgivaren måste även i efterhand kunna påvisa grunden för varje visstidsanställning.

Om du har många arbetsavtal för viss tid efter varandra, gör en lista över dem (start- och slutdatumen) och grunderna för visstidsanställningar i samma fil.

Det kan vara fråga om ett mer stadigvarande behov av arbetskraft, och då ska avtalet granskas som ett fast arbetsavtal. Kontakta din chef eller din förtroendeman.

Om du misstänker att du har blivit utsatt för diskriminering, se närmare anvisningar i Tehys arbetslivsguide.

Blir visstidsanställningar allt vanligare i fortsättningen?

Enligt Statistikcentralen var 16,7 procent av alla löntagare visstidsanställda år 2023. Inom den offentliga sektorn var arbetsavtal för viss tid ännu vanligare: 24,8 procent av löntagare var visstidsanställda.

I landets regeringsprogram har det antecknats att arbetsavtal för viss tid i fortsättningen skulle kunna ingås för ett år även utan grundad anledning. Ur en arbetstagares synvinkel betyder ett arbetsavtal för viss tid för ett år i princip en förlängd ”prövotid”. När ett arbetsavtal för viss tid upphör är arbetsgivaren i princip inte skyldig att förlänga avtalet.

Det är därför sannolikt att ökad användning av visstidsanställningar ökar diskriminering på grund av familje- eller graviditetsledighet.

Trygghet i arbetslivet – bli medlem i Tehy

Som medlem i Tehy behöver du inte ensam reda ut svåra frågor. Bli medlem nu så får du hjälp och trygghet i arbetslivet. Du får också glädje och energi!

Bli medlem här