- Jag är sorgsen, arg och besviken. Det känns som att statsledningen inte förstår alla konsekvenser nu. Vårdarna glömmer inte. En del av dem har redan röstat med fötterna och det kan vara svårt att stoppa den utvecklingen, även om man förr eller senare når en löneöverenskommelse som vårdarna är nöjda med, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
Rytkönen undrar varför lagstiftaren tar till en så drastisk åtgärd. Nu godkändes den tvångsarbetslag som arbetsgivarna önskade och som inskränker vårdarnas grundläggande rättigheter kraftigt, i praktiken för en fyra dagars arbetsnedläggelse som gäller en stadsdel i en stad.
Detta förundrar Rytkönen också för att det skulle ha funnits andra metoder. Förra fredagen på Riksdagshusets trappa sade De Grönas, Vänsterförbundets, Sannfinländarnas och Socialdemokraternas representanter till de demonstrerande vårdarna att det nog finns finansiering för att rätta till vårdarnas löner bara man når en överenskommelse.
- Finansieringen finns alltså, men varför når man då inte ett avtal? Bollen rullar hela tiden tillbaka till KT. Partifördelningen i KT:s högsta beslutande organ, delegationen, är sådan att ovan nämnda partier i delegationen kunde fatta beslut om en lösning som tryggar vårdarnas löneförhöjningar. Varför i världen har man inte gjort så och för länge sedan strukit ärendet från dagordningen? Vårdarbristen måste i varje fall lösas, frågar Rytkönen.
Hon oroar sig också för att den här lagen och behandlingen av vårdarna äventyrar våra offentliga social- och hälsovårdstjänster långt in i framtiden.
-I världen följer man nu med händelserna i Finland. Dessa yrken är internationella och vårdarbristen är global, påminner hon.
Mer information: Tehys ordförande Millariikka Rytkönen, kontakt via specialassistenten, tfn 0400 540 005