Tehy: Strejkvarning inom den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen

Tehy utfärdade 5.11.2024 en strejkvarning till två bolag inom den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal nådde förra veckan ett dödläge, då arbetsgivarsidan envetet insisterar på nollhöjningar och på att överge det avtalade räddningsprogrammet beträffande löner inom branschen. Branschens kollektivavtal upphörde 30.4.2024 och förhandlingar har hållits sedan mars. I oktober gjordes också försök att främja förhandlingarna genom frivillig medling under ledning av riksförlikningsmannen.

Strejkvarningen gäller en strejk på två dygn vid Med Group Ensihoitopalvelu Oy:s verksamhetsställen i Birkalandsregionen och EMA Finland Oy:s verksamhetsställen i Nylandsregionen. Strejken börjar onsdag 20.11.2024 kl. 00.01 och upphör torsdag 21.11.2024 kl. 23.59.

Dessutom har strejkobjekten belagts med ett för alla tehyiter gällande förbud mot inhoppsjobb, ansökningsblockad och tillfällig förflyttning, vilka börjar 5.11.2024 kl. 09.00 och upphör 21.11.2024 kl. 23.59.

– Vid sidan av arbetsgivarens drastiska förslag har arrangemanget försvårats av att riksförlikningsmannen stadigt ställer sig bakom arbetsgivarens målsättningar. Denna över sex månader långa och resultatlösa process lämnade inget annat alternativ än att ta till stridsåtgärder, konstaterar Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Inom den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen avtalade man 2022 om ett långsiktigt räddningsprogram, vars mål är att till 2029 höja lönerna inom den privata akutsjukvården till nivån för de uppgiftsspecifika lönerna för akutsjukvårdare inom välfärdsområdena.

– Då delade parterna oron för framtiden för den privata akutsjukvårdsbranschen och beslutade tillsammans om höjningen av lönesättningen till nivån för den offentliga sektorn med ett separat program. Bara två år senare erbjuder arbetsgivarsidan noll och vill glömma hela räddningsprogrammet, förundras Rytkönen.

Arbetsgivarlägrets övermod har enligt Rytkönen nu en ypperlig möjlighet, då de i ryggen har regeringens löntagarfientliga politik och dessutom riksförlikningsmannen som förstärkning. 

– Jag tror inte att strategin som arbetsgivaren har valt betjänar akutsjukvårdsbranschens intressen långsiktigt.

Tehy påminner om att akutsjukvårdstjänster produceras med offentliga medel, oberoende av om producenten agerar inom den privata eller offentliga sektorn. Löneskillnaden mellan akutsjukvårdare inom den privata och den offentliga sektorn är hundratals euro och kommer att öka om räddningsprogrammet inte får en fortsättning.

Arbetskonflikten gäller nu den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen, men det är fråga om helheten för hela den prehospitala akutsjukvården i vårt land, vilket innebär att också offentliga prehospitala akutsjukvårdstjänster kan vara hotade. 

– Det finns en tydlig risk för att välfärdsområden i fortsättningen kommer att eftersträva besparingar genom att externalisera prehospitala akutsjukvårdstjänster i större utsträckning än tidigare. Tehy godtar inte denna devalvering av arbetsvillkoren, där löner och arbetsvillkor försämras i framtiden genom att flytta akutsjukvårdare till att omfattas av ett billigare kollektivavtal.

Mer information:

Förhandlingschef Vappu Okkeri, tfn 09 5422 7121