Tehy: Statens finansieringsunderskott tvingar åter igen till nedskärningar i arbetstagarnas välfärd och patientsäkerheten – antalet förstavårdare minskas på olika håll i Nyland

Tehy, fackföreningen för social- och hälsovårdsbranschen samt det pedagogiska området, konstaterar att sa-förhandlingarna mot förstavårdarna vid Mellersta Nylands räddningsverk äventyrar de återstående arbetstagarnas välbefinnande i arbetet samt patientsäkerheten i området. HUS har föreslagit att flera akutvårdsenheter ska tas ur beredskap. För Mellersta Nylands räddningsverk innebär detta nedskärningar på upp till 30 årsverken bland personalen inom akutvården.

Image text
Foto: Aki Rask

Om HUS förslag genomförs, slopas en akutvårdsenhet med verksamhet dygnet runt och insatsenheten i Jokela i sin helhet. Dessutom kommer akutvårdsenheten i Pejas som för närvarande är verksam dygnet runt att ändras så att den endast har beredskap kl. 9–21. Även en tredje akutvårdsenhet, som för närvarande är verksam dygnet runt i Träskända, skulle endast ha dygnet runt beredskap på veckoslut, och från måndag till torsdag endast dagtid.

HUS besparingar i akutvården påverkar också Västra Nyland, när beredskapen för akutvård nattetid i Ingå kommer att slopas samt den ena akutvårdsenheten i Ekenäs och Lojo att flyttas till Ingå och Vendelä och ha jour dagtid.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen säger att HUS likgiltiga krav på nedskärningar hotar arbetstagarnas välbefinnande och ork i arbetet.

– Hur tänker arbetsgivaren säkerställa att de förstavårdare som finns kvar efter sa-förhandlingarna orkar och mår bra i arbetet, då de blir mer belastade, frågar hon.

Rytkönen konstaterar att när tillgången till akutvård i synnerhet nattetid försämras avsevärt på grund av nedskärningarna, lider också medborgare som behöver akutvård. 

– Nedskärningarna i akutvården nattetid är en radikal åtgärd. I fortsättningen ska medborgarna uppenbarligen insjukna allvarligt endast under tjänstetid. Ministern Kaisa Juuso har sagt att ”man kan ju alltid ringa hundratolv”, men nu måste också ministern ta ansvar för sina ord för att man verkligen ska få hjälp, konstaterar Rytkönen.

HUS har ansvaret för att ordna akutvården, men HUS får finansieringen för verksamheten från välfärdsområdena och Helsingfors stad. Millariikka Rytkönen anser att det är en konstig lek med medborgarnas hälsa att statsmakten i Finland håller välfärdsområdena i ett kontinuerligt finansieringsunderskott samt att HUS och välfärdsområdena bollar ansvaret sinsemellan.

Fackorganisationen Tehys intressebevakning stöder fullt ut sina medlemmar som blir föremål för sa-förhandlingarna.

Mer information: 
Tehys specialsakkunniga, vicehäradshövding Jarkko Pehkonen, [email protected] 
tfn 040-531 5464