Tehy polisanmälde tjänstemän vid arbets- och näringsministeriet – misstänker tjänstebrott i beredningen av lagen om skyddsarbete

Social- och hälsovårdsbranschens samt det pedagogiska områdets fackorganisation Tehy har idag lämnat in en brottsanmälan om misstänkta tjänstebrott vid arbets- och näringsministeriet (ANM) till Helsingforspolisen.

Tehy ber polisen undersöka om ministeriets tjänstemän har försummat sin tjänsteplikt vid beredningen av ett lagprojekt om skyddsarbete i höstas och/eller i vår. Tehy ber också polisen utreda vilka av ANM:s tjänstemän som ansvarar för fel och försummelser i lagberedningen.

– Misstagen är allvarliga och påverkar inte bara alla Tehys medlemmar, utan precis alla medborgare. Och arbets- och näringsministeriets tjänstemän vilseledde på ett flagrant sätt riksdagen, som därför inte vet vad den ens lagstiftar om. Sådan verksamhet hör inte hemma i den finländska rättsstaten, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Bakgrunden till ärendet är skyddsarbetslagstiftningen

Tjänstemännen vid arbets- och näringsministeriet begick sina misstänkta tjänstebrott och försummelser i samband med skyddsarbetslagstiftningen om utövandet av rätten till stridsåtgärder. Arbets- och näringsministeriet hemlighöll den trepartsarbetsgrupp som kallats till beredningen helt om att den efter det officiella arbetsgruppsarbetet hade för avsikt att till riksdagen smyga in också en väsentlig ändring i regleringen av nödarbete.

Regleringen av nödarbete finns i arbetstidslagen, det vill säga i en helt annan lag, för vilken ändringar bereddes i en arbetsgrupp på trepartsbasis. Nödarbete gäller arbetstagarnas arbetssäkerhet och arbetarskydd, eftersom arbetsgivaren genom att låta utföra nödarbete tillfälligt inte behöver följa arbetstidslagens bestämmelser om nattarbete, samtycke till mertids- och övertidsarbete, dagliga raster, dygnsvila och veckovila.

Ministeriets tjänstemän presenterade inte alls i den officiella trepartsarbetsgruppen en utvidgning av användningen av nödarbete. De bad inte heller arbetstagarorganisationerna om utlåtanden om innehållet i den slutliga lagändringen, utan hörde uttalanden av organisationerna i en annan fråga.

I det samråd som ingår i lagberedningen och som är öppet för medborgare och intressentgrupper yttrade man sig om en lagversion enligt vilken nödarbete eller arbetarskyddsbestämmelser för arbetstagare över huvud taget inte skulle ha ändrats på något sätt. Ingen har haft möjlighet att skriftligen uttala sig om en ändring av bestämmelserna om nödarbete, det vill säga arbetstid.

Ministeriets tjänstemän vilseledde också det oberoende bedömningsrådet i statsrådet. Bedömningsrådet hade bett ANM om en version av lagutkastet, men ANM levererade en annan version av lagutkastet än till riksdagen.

På grund av ministeriets försummelser vet riksdagen inte ens vilket lagförslag den behandlar

På grund av de försummelser som specificerats i Tehys brottsanmälan godkände statsrådets allmänna sammanträde och överlämnade till riksdagen en proposition där nödarbetet ändras väsentligt.

I och med ändringen i arbetskonfliktssituationer slopas förutsättningen om "oförutsägbarhet" vid utförande av nödarbete. Om ändringen går igenom innebär det att arbetsgivaren får en omfattande rätt att ingripa i vårdarnas lagliga arbetskonflikt genom att beordra dem till arbete med hänvisning till nödarbete.

En tjänsteman vid arbets- och näringsministeriet berättade själv vid de inofficiella möten med trepartsarbetsgruppen som ministeriet anordnade att den ”politiska styrningen” var orsaken till att bestämmelsen om nödarbete skulle fogas till den proposition som skulle överlämnas till riksdagen och att den skulle ändras så att de politiska målen uppnåddes.

Löntagarsidans representanter var chockade över beskedet. De informerade tjänstemännen om att regeln om nödarbete inte kunde ändras på detta sätt, eftersom nödarbete regleras av ett EU-direktiv, och detta kan inte överskridas av den politiska styrningen, vilket juridiskt är möjligt. Organisationerna påminde också tjänstemännen om deras tjänsteansvar samt att ändringen av bestämmelsen i arbetstidslagen inte bereddes på trepartsbasis och inte var på remiss.

Efter detta ändrade ANM lagutkastet så att bestämmelsen om nödarbete inte skulle ändras i arbetstidslagen. Men därefter ändrade ANM:s tjänstemän ännu en gång lagutkastet utan att berätta något för trepartsarbetsgruppen. I den sista ändringen lade tjänstemännen i smyg för trepartsarbetsgruppen till en utvidgning av användningen av nödarbete i den form som den "politiska styrningen" ville.

Enligt den slutliga regeringspropositionen skulle nödarbete enligt den nya paragrafen inte längre förutsätta en oförutsedd situation vid en arbetskonflikt, utan nödarbete kunde man till exempel inom social- och hälsovårdsbranschen låta utföras för att förhindra arbetskonflikter, och inte för att tillgodose verkliga nödbehov.

Innan regeringspropositionen offentliggjordes hävdade en tjänsteman vid arbets- och näringsministeriet i ett meddelande till en medlem av trepartsarbetsgruppen att propositionen endast hade genomgått en "teknisk ändring". Påståendet stämmer inte. Ändringarna var stora, innehållsliga och väsentliga och blev offentliga för medlemmarna i den arbetsgrupp som uttryckligen utsetts för lagberedningen först efter att propositionen redan överlämnats till riksdagen. Riksdagen kan nu tänka sig att lagutkastet har beretts på behörigt sätt.

– Denna lag är långt ifrån ordentligt förberedd. Man vill bryta vårdarnas rätt till arbetskonflikter så hårt att man är beredd att kringgå till exempel Finlands grundlag, EU-direktiv och tjänsteansvar. Vi kommer inte att blunda för detta, utan rekommenderar att alla våra medlemmar går med på att göra en polisanmälan. Detta kan alla tehyiter göra på Tehys webbplats tehy.fi/rikosilmoitus, säger Millariikka Rytkönen.

Arbets- och näringsministeriet bryter mot avtal som är bindande för Finland

Tehy berättade i en utredningsbegäran för polisen att ministeriets tjänstemän genom sitt förfarande brutit mot i synnerhet de avtal som gäller trepartsberedningen av arbetslagstiftningen och arbetarskyddsregleringen och som är bindande för Finland. Dessutom har tjänstemännen brutit mot anvisningarna om bedömning av lagförslagens konsekvenser, anvisningarna om hörande samt de bestämmelser som ligger till grund för dem.

I den regeringsproposition som överlämnats till riksdagen har man i konsekvensanalysen inte alls bedömt det i sista stund gjorda tillägget till avvikelsen från bestämmelserna om vilotid, mertids- och övertidssamtycke och nattarbete i arbetstidslagen, det vill säga vad nödarbete i praktiken innebär.

– Vid bedömningen av konsekvenserna har endast inverkan på utövandet av rätten till stridsåtgärder beaktats. Ändringen i arbetstidsskyddet har inte alls bedömts vad gäller tillägget i sista minuten, säger Tehys chef för juridiska tjänster Kari Tiainen.

Det kanske mest otroliga med allt detta är att det i propositionen inte heller berättas för riksdagen att yttrandet från rådet för bedömning av lagstiftningen gäller en proposition med helt annat innehåll – en där nödarbetet inte skulle ha ändrats.

– Ett sådant förfarande innebär i högsta grad att riksdagen vilseleds. Hela riksdagen, det vill säga varje riksdagsledamot, har rätt till rätt information, och statsrådet ska berätta öppet om saken. Utan att känna till bakgrunden till detta får man den uppfattningen att också ändringarna i bestämmelsen om nödarbete skulle ha bedömts och att bedömningsrådet skulle ha yttrat sig också i fråga om bedömningarna av ändringar i nödarbetet, säger Tiainen.

Tehy påminner om att enligt Finlands grundlag ansvarar tjänstemannen själv för att hens ämbetsåtgärder är lagenliga. Tehy anser att det är nödvändigt att polisen inleder och genomför en omfattande förundersökning i ärendet.

Tehy ger sina medlemmar möjlighet att anmäla sig till denna brottsanmälan senast 30.4.2025.

Mer information: Kari Tiainen, Tehys chef för juridiska tjänster, [email protected], tfn 040-500 0430.