Tehy motsätter sig regeringens plan att skära ned sjukdagpenningen – detta drabbar kvinnor hårdast

Tehy motsätter sig regeringens planer på att i realiteten skära ned på arbetstagarnas sjukdagpenning. Tehy anser att nedskärningen av sjukdagpenningen handlar om ännu en av regeringens lagreformer som i synnerhet försämrar ekonomin och ställningen för kvinnor förutom löntagare och arbetsgivare.

Nedskärningen av sjukdagpenningen drabbar fler kvinnor än män, eftersom uppskattningsvis 58 procent av dem som får sjukdagpenning enligt regeringens propositionsutkast är kvinnor och 42 procent män. Dessutom har cirka 15 procent av gravida kvinnliga arbetstagare sjukdagpenning under graviditeten innan graviditetspenningen börjar.

– Det faktum att män i genomsnitt har bättre inkomster än kvinnor och därmed en större sjukdagpenning, och att nedskärningen därför skulle vara större för män i fråga om sjukdagpenningens penningbelopp, ändrar inte effekterna av frågan så att de blir neutrala i förhållande till kön, konstaterar Tehy i sitt utlåtande.

Den övergripande effekten innebär ett dråpslag för den kvinnodominerade sektorn

Parallellt med regeringens övriga försämringar av arbetslivet och lagstiftningen skulle effekten av nedskärningen av sjukdagpenningen innebära ett dråpslag för den kvinnodominerade vårdsektorn. Samtidigt håller regeringen på att cementera kvinnor i en evig lönegrop med sin så kallade arbetsmarknadsmodell och försämra ställningen för visstidsanställda.

Nedskärningen av sjukdagpenningen gäller i synnerhet långtidssjuka och deras arbetsgivare. Tehy anser att regeringen ska leta efter besparingar med andra medel än på detta sätt som är mycket skadligt för långtidssjuka och deras arbetsgivare.

Om regeringens plan förverkligas skärs sjukdagpenningsförmånen i genomsnitt ned med 13,3 procent. För löntagare med medelinkomst skärs den ned med 15–20 procent och för löntagare med högre inkomst än medelinkomst med över 20 procent.

Nedskärningen av de socialförsäkringsförmåner som bekostas av lönebikostnader och kanaliseringen av besparingen till statens fördel jämställs till sina verkningar med en skärpning av beskattningen av arbetstagarnas förvärvsinkomster och företagsbeskattningen.

– Statens ekonomi ska inte stödjas på det här sättet, säger Tehys specialsakkunniga, jurist Jarkko Pehkonen, och påminner samtidigt om regeringspartiernas löften om att inte skärpa beskattningen av arbete eller företagande.

Du kan läsa Tehys tidigare meddelande om nedskärningen av sjukdagpenningen.

Mer information: Tehys specialsakkunniga, jurist Jarkko Pehkonen, [email protected], tfn 040 531 5464.