Tehy: Lagstiftaren måste rensa bort våldet mot skötare på arbetsplatsen – lagens skydd måste utsträckas från tjänstemännen till yrkesfolket inom social- och hälsovårdsbranschen

Internationella dagen mot våld den 2.10 2024, det vill säga på Tehys Knytnävsdag, påminner Tehy arbetsgivarna inom social- och hälsovårdsbranschen om att arbetstagarnas arbetssäkerhet ligger på arbetsgivarnas ansvar. De måste börja vidta åtgärder när arbetstagarna anmäler om våldsamma situationer på arbetsplatsen.

Våld är synnerligen allmänt i vårdbranschen. En undersökning som Tehy lät utföra år 2021 visar att 69 procent av respondenterna hade upplevt våld eller hot om våld under sin arbetskarriär. Hela 39 procent uppgav att det inte ledde till några fortsatta åtgärder trots att de berättade vidare om våldssituationen.

Även när Tehy samlade in skötarnas upplevelser om våld till boken Nyrkkisääntö år 2023 framgick det att inte alla som upplevt våld anmäler situationen till arbetsgivaren.

– Arbetsgivarens passivitet leder ofta till att skötarna slickar sina sår ensamma. Detta får inte fortsätta! Arbetsgivaren kan inte välja vilka fall av våld man reagerar på. Denne ska grundligt reda ut varje slag, spark eller hot mot skötarna, och se till att sådant aldrig upprepas, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Ett skäl till att man inte gör anmälningar var många skötares upplevelse att arbetsgivaren tidigare inte hade vidtagit några som helst åtgärder efter anmälan.

– Man upplever att anmälan är så att säga helt onödig. Fastän arbetstagaren själv vederbörligen hade anmält om en våldsam situation, hade anmälan varken bidragit till att avlägsna våldet eller förbättrat arbetssäkerheten, säger Rytkönen.

Tehy påminner om att arbetsgivaren inte kan anta att personalen tål vad som helst, till exempel därför att denne väljer att underlåta att fylla sin lagenliga skyldighet att erbjuda arbetstagarna en trygg arbetsplats.
 

Anmälan är det bästa försvaret

Tehy vill påminna och uppmuntra sina medlemmar att anmäla till arbetsgivaren och vid behov till polisen. Slogan i kampanjen för Knytnäven i år är att ”Anmälan är det bästa försvaret”.

Tehy främjar alltjämt en lagändring som skyddar yrkesfolket inom social- och hälsovårdsbranschen i våldsamma situationer lika bra som tjänstemän, till exempel poliser.

Tehys jurist Inka Lehtinen säger att det är absolut viktigt att få ett likadant skydd mot våld för de som utför vårdarbete som för tjänstemän, som till exempel poliser och läkare.

– Varje våldsåtgärd som man stöter på i arbetet är ett brott och lagändringen gör det möjligt att eliminera fenomenet. Tehy utmanar regeringen att så snart som möjligt vidta de åtgärder för lagstiftningen som inskrivits i regeringsprogrammet, säger Lehtinen.

Ansvaret som regleras i lagen gäller för alla arbetsgivare, som en gemenskap, men också för chefer personligen.

– Sannerligen, en anmälan är därför det bästa försvaret. Arbetsgivaren är lagenligt skyldig att ingripa i kända brister avseende arbetsskyddet, i sista hand under hot om brott arbetssäkerheten, tillägger Lehtinen.

Skyddet på lagnivå är starkt, med för det måste man i praktiken lyfta upp problemet i dagen och aktivt kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder för skyddet.

För ett år sedan inledde Tehy kampanjen Knytnäven, som motarbetar våldet mot skötarna. 

Mer information: 
Inka Lehtinen, [email protected], tfn 040-5259895.