För att påskynda förhandlingarna meddelade Tehy om strejk i november. Tehy återkallade dock strejkerna för att trygga de livsviktiga prehospitala akutsjukvårdstjänsterna och medborgarnas hälsa då vi hade en exceptionellt kraftig snöstorm de dagar strejkerna planerats för. Tehy ställde som villkor för återkallandet av strejkerna att arbetsgivaren avstår från tvingandet till nollinjen och att medlingen fortsätter omedelbart.
Man iakttog Tehys krav och medlingen fortsatte efter att strejken hade återkallats. Samtidigt byttes medlaren vid riksmedlarens byrå till Matti Harjuniemi. Under Harjuniemis ledning framskred förhandlingarna och parterna nådde förhandlingsresultatet den 17 december 2024.
Löneförhöjningar och engångspott
Enligt den uppnådda lösningen betalas en allmän förhöjning på 2,05 procent till arbetstagarna den 1 februari 2025. Dessutom betalas en engångspott på 550 euro till arbetstagarna i samband med löneutbetalningen i februari.
Nivån på den allmänna förhöjningen 2025 fastställs inom hälsoservicebranschen i enlighet med den avtalade justeringen för jämförelsebranscher och lönerna höjs från och med den 1 december 2025.
Tehys förhandlingschef Vappu Okkeri berättar att det viktigaste i denna förhandlingsrunda var att bevara räddningsprogrammet, det vill säga löneprogrammet. År 2022 avtalades om ett långvarigt räddningsprogram, med vilket man inom den prehospitala akutsjukvårdsbranschen uppskattningsvis uppnår den uppgiftsspecifika lönenivån för primärvårdarna i välfärdsområdena senast 2029.
– Arbetsgivarsidans mål var att slopa räddningsprogrammet, men vi lyckades bevara det, säger Okkeri.
– Den privata prehospitala akutsjukvården producerar tjänster för den offentliga sektorn och arbetet är detsamma som inom välfärdsområdena. Därför förutsatte vi inom Tehy att löneprogrammet fortsätter. Fördelen med löneprogrammet är också att företagen på ett kontrollerat sätt kan förutse löneförhöjningarna.
Förbättringar i arbetsvillkoren
Vi fick också förbättringar i texten i kollektivavtalet för den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen, av vilka den viktigaste är att specialtilläggen som betalas för mer krävande uppgifter blir mer förpliktande.
Dessutom avtalades om en andra paus under skift på minst tio timmar. Förutsättningarna för att få måltidsersättning förbättrades också. För avtalsperioden avtalades också om två arbetsgrupper – en arbetsgrupp för utbildning och en arbetsgrupp för arbetshälsa.
Mer information:
Tehys förhandlingschef Vappu Okkeri, [email protected], tfn 0400 913 230