Riksdagens social- och hälsovårdsutskott kräver ytterligare utredning om lagen om skyddsarbete – oklarheter som Tehy lyft fram med brottsanmälan i bakgrunden

Social- och hälsovårdsutskottet kräver mer information om lagstiftningen om skyddsarbete och i synnerhet om nödarbete i anslutning till detta. Bakgrunden verkar vara Tehys avslöjande av tjänstemännens försummelser vid beredningen av lagstiftning om skyddsarbete. Tehy gjorde på måndagen en brottsanmälan i ärendet, som på mindre än två dygn redan stöds av över 3 500 tehyiter.

Image text
Kuva: Saara Partanen

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott behandlade i dag regeringens proposition med förslag till lag om skyddsarbete, som också omfattar den kontroversiella och tvivelaktiga ändringen av regleringen om nödarbete. Enligt ett meddelande från utskottets ledamöter i dag på eftermiddagen kom utskottet enhälligt fram till att kräva en ny utredning av ministeriet om beredningen av lagen, särskilt i fråga om paragraferna om nödarbete.

Bakgrunden till kraven på tilläggsuppgifter verkar vara just de allvarliga brister och oklarheter i lagberedningen som Tehy lyft fram i brottsanmälan.

– Propositionen som är under behandling har inte beretts omsorgsfullt. Social- och hälsovårdsutskottet måste få klarhet i varför man i regleringen om medlingsarbete valde att öppna upp paragraferna om nödarbete i arbetstidslagstiftningen, och vem som krävde det. Regeringen har inte brytt sig om de beredningsanvisningar som är bindande för statsrådet, och de uppgifter som utskottet fått från olika håll är oklara, sade utskottets ordförande Krista Kiuru i pressmeddelandet.

I hemlighet infördes en ändring i lagstiftningen till nödarbete som inte behandlades på trepartsbasis, uttalades inte på lämpligt sätt och ingick inte heller i den version som bedömdes av bedömningsrådet.

– Beredningen av propositionen har varit full av oegentligheter och utskottet har en version av propositionen som är ett resultat av den politiska styrningen. Det är fint att utskottets medlemmar har hört Tehys varningar om att riksdagen vilseletts och inte sväljer en sådan proposition utan att bita, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Hela utskottet kräver ytterligare utredning

Oklarheterna och bristerna i lagberedningen ledde till att hela social- och hälsovårdsutskottet valde att stödja begäran om tilläggsutredning från arbets- och näringsministeriet. Orsaken uppgavs vara att det har förblivit oklart för utskottet om det var fråga om politisk styrning i stället för lämplig beredning.

– Numera är de uppgifter som arbets- och näringsministeriet ger inte konsekventa och motsvarar inte det som tidigare hörts i utskottet och i offentligheten. Vi föreslog också en utredning om varför ANM:s pressmeddelande om skyddsarbetet inte stämmer överens med de utredningar som utskottet fått från ministerierna. Det är fint att hela utskottet ändå valde att stödja begäran om ytterligare utredning av dessa inkonsekvenser hos arbets- och näringsministeriet, konstaterar utskottets ledamot, riksdagsledamot Kim Berg i meddelandet.

Tehy gjorde en brottsanmälan

Tehy polisanmälde på måndagen tjänstemän vid arbets- och näringsministeriet till Helsingforspolisen. Tehy bjuder också in alla sina medlemmar att ansluta sig till brottsanmälan; så har redan på mindre än två dagar gjort över 3 500 tehyiter.

Tehys medlemmar uppmuntras fortfarande att delta i brottsanmälan, anmälan är öppen fram till 30.4.2025. Man kan ansluta sig till polisanmälan på Tehys webbplats, där det också finns en samling frågor och svar i frågan.

Arbets- och näringsministeriet har i sitt pressmeddelande berättat att lagberedningen varit normal och att man väntar på polisens beslut om att ta upp brottsanmälan till behandling.

På grund av kraven på tilläggsutredning idag från social- och hälsovårdsutskottet framstår en omsorgsfull polisutredning som ännu viktigare.

Ändringen till nödarbete är problematisk

Den ändring till nödarbete som för närvarande behandlas i riksdagen är problematisk också till sitt innehåll, inte bara i fråga om den regelstridiga beredningsprocessen.

Genom ändringen vill regeringen införa nödarbete som ett lagligt sätt att förhindra arbetskonflikter. Nödarbete användes redan 2022 tiotals gånger, då ansåg tillsynsmyndigheten att förutsättningarna för nödarbete inte var uppfyllda. I värsta fall skulle den nya lagen förhindra vårdarnas lagliga arbetskonflikter.

Professor emeritus: Lagändringen lockar till nödarbete

Professor emeritus i arbetsrätt Seppo Koskinen sade till Yle Nyheter att han anser det vara klart att det har förekommit problem i lagberedningen som Tehy nämnde.

– Det är bra att någon utomstående instans utreder om man till och med gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Koskinen anser att både beredningen av regeringens proposition och Tehys brottsanmälan om den är helt exceptionella.

Ordalydelsen i själva lagen är också enligt Koskinen så lös att den lockar arbetsgivare att använda nödarbete i samband med arbetskonflikter.

Mer information: Kari Tiainen, Tehys chef för juridiska tjänster, [email protected], tfn. 040 500 0430, [email protected]