SH-avtalet och söckenhelger – hur ska lediga dagar läggas i skiftesförteckningen?

Det här året hamnar sällsynt många söckenhelger på årsskiftet, vilket ställer särskilda utmaningar på planeringen av arbetsskift. När julen och övriga helger närmar sig är det skäl att komma ihåg bestämmelserna i SH-avtalet i fråga om söckenhelger. De är särskilt viktiga för oss tehyiter.

Image text
Bild: iStock

Söckenhelgerna får inte styckas

SH-avtalet fastställer att de söckenhelger som hamnar inom en arbetstidsperiod ges i sin helhet som lediga dagar. Söckenhelgerna får inte delas upp i enskilda timmar över olika arbetsdagar. I praktiken innebär detta att ifall arbetstidsperioden omfattar söckenhelger, ska det för varje söckenhelg ges en ledig dag. Lediga dagar för söckenhelger ska också alltid antecknas i skiftesförteckningen.

Inpassning av lediga dagar vid periodarbete

Lediga dagar för söckenhelger läggs alltid i arbetstidsperioden där även söckenhelgerna finns. Arbetstidsperioder kortare än sex veckor utgör ett undantag – då kan de lediga dagarna flyttas till följande arbetstidsperiod, men endast i undantagsfall, såsom vid brist på arbetskraft. Då ska en ledighet för en söckenhelg i sin helhet ges som en ledig dag under arbetstidsperioden där söckenhelgerna finns.

Arbetsgivarens ansvar

Tehyiterna utför ett värdefullt arbete där de säkrar funktionen av samhället och medborgarnas välbefinnande dygnet runt, varje dag, året om. Detta framhäver betydelsen av rejäl och proaktiv skiftesplanering – särskilt under rådande skötarbrist. En välgjord skiftesplanering förbättrar attraktionen av social- och hälsosektorn respektive det pedagogiska området. Välmående arbetstagare gagnar även arbetsgivaren.

*

Behöver du stöd i arbetslivet? – anslut dig till Tehy!

När du är en tehyit behöver du inte ensam reda ut svåra frågor. Bli medlem i Tehy nu, så får du hjälp och trygghet i arbetslivet. Du får också glädje och energi!