Lagen om en exportbaserad arbetsmarknadsmodell stryper redan akutvårdarna

Kollektivavtalet för den privata akutvårdsbranschen upphörde den 30 april 2024 och förhandlingar om ett nytt avtal förs fortfarande. Förhandlarna har använt sig av både frivillig medling och hot om strejk på Bulevarden.

Image text
Kuva: Aki Rask

Arbetsgivaren har erbjudit en löneförhöjning på noll procent år 2024. Alltså ingen alls. Riksmedlaren Anu Sajavaara har tillsvidare ställt sig i samma led som arbetsgivarna och åberopat den så kallade allmänna linjen, för vilken riksdagen för närvarande försöker stifta en lag om en exportbaserad arbetsmarknadsmodell.

Arbetsgivarnas och medlarens uppfattning om den allmänna linjen är mycket märklig

Inom den prehospitala akutsjukvårdsbranschen avtalade man 2022 om ett långsiktigt räddningsprogram som sträcker sig till 2029, med syftet att höja lönerna för akutvårdare inom den privata sektorn till nivån för de uppgiftsspecifika lönerna för akutvårdare inom välfärdsområdena. Räddningsprogrammet avtalades utöver de normala löneförhöjningarna (i de s.k. exportbranschernas storlek) och för ovan nämnda motiverade syfte.

Nu år 2024 anser arbetsgivarförbundet HALI och Suomen sairaankuljetusliitto SSK samt riksmedlaren Anu Sajavaara att räddningsprogrammets höjning med 2,7 procent som betalades 2023 redan uppfyller den så kallade allmänna linjens höjningsnivå, och att man inte behöver betala några löneförhöjningar alls för 2024.

Arbetsgivarna och riksmedlaren har uppenbarligen glömt det syfte man hade när räddningsprogrammet avtalades. Som akrobater böjer de tillsammans den helhetslösning man avtalat om i den tidigare förhandlingsrundan, för att utforma den allmänna linje de vill ha genom att dela upp avtalet från föregående runda i delar och ignorera grunderna för de avtalade höjningarna.

Ingenting man avtalat verkar vara heligt och man kan inte lita på de avtal som HALIs förhandlare ingått tidigare.

Alla förstår varför Tehy varken nu eller i framtiden kan godkänna ett sådant här förslag.

Den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen producerar tjänster för den offentliga sektorn

Verksamheten inom den privata sektorn finansieras av den offentliga sektorn. Det är inte på något sätt möjligt att de köpta tjänsterna inom den offentliga sektorn skulle kunna produceras med billigare anställningsvillkor än välfärdsområdenas egen verksamhet. Lönerna för akutvårdare inom den privata sektorn ska vara minst lika stora som lönerna för akutvårdare inom den offentliga sektorn.

Lönerna för akutvårdare inom den privata sektorn är för närvarande hundratals euro lägre än för kollegorna som arbetar inom den offentliga sektorn. Så kan det inte vara i framtiden. Därför är både förlängningen av räddningsprogrammet för den privata prehospitala akutsjukvårdsbranschen och lämpliga löneförhöjningar varje år motiverade krav.

Arbetsgivarsidan har åberopat att de inte har råd med löneförhöjningar. Detta är ett uselt och ohållbart argument eftersom arbetsgivarna själva kommer överens med välfärdsområdena och HUS om priset på den service de producerar. Arbetsgivarna har känt till räddningsprogrammet sedan 2022.

Akutvårdarna inom den privata sektorn skulle strejka i dag onsdag. Docent Markku Kuisma, som är linjedirektör för den prehospitala akutsjukvården i HUS-sammanslutningen, frågade riksmedlaren om möjligheten att få Tehy att skjuta upp strejken för att trygga basservice som är kritisk för samhälle under de exceptionella väderförhållandena.

Kuisma motiverade att man för onsdagen utlovat en mycket tät snöyra och snö upp till 28 cm i Nyland och för torsdagen i Birkaland. Kuisma konstaterade att vinterns första ordentliga snöyra alltid orsakar trafikkaos, vilket i betydande grad fördröjer skötseln av uppgifterna inom den prehospitala akutsjukvården samt orsakar trafikolyckor och många fallolyckor. Således ska alla resurser inom den prehospitala akutsjukvården vara tillgängliga på onsdag och torsdag.

Tehy fick kännedom om denna begäran på tisdagen och agerade som ett ansvarsfullt fackförbund gör. Vi har gått med på begäran – dock under förutsättning att medlingen fortsätter omedelbart.

Arbetsgivarmedlemmarna i HALI ry och SSK ry som bedriver privat affärsverksamhet borde naturligtvis ha tagit hänsyn till vintern i Finland och eventuell snöyra, men det har de inte gjort. I stället för arbetsgivarna har HUS har närmat sig Tehy och bett om hjälp. Den här gången hjälpte vi, men arbetstvisten är inte över.

Vi hoppas att man förstår att ta Tehys ansvarsfulla agerande på allvar hos arbetsgivarna och på riksmedlarens byrå. När vi återvänder till medlingsbordet utgår vi ifrån att linjen med noll höjningar har avlägsnats från bordet och att vi på riktigt diskuterar lämpliga löneförhöjningar i arbetsvillkoren för akutvårdare som utför ett livsviktigt arbete.

Om vår önskan ekar för döva öron, finns det inget annat alternativ än att varsla om en ny strejk.