Jarkko Pehkonen: Regeringen och ministerierna agerar i ändringen som gäller nödarbete på ett sätt som inte hör till demokratin

Grunderna för nödarbete i arbetskonfliktsituationer föreslås att ändras på ett sätt som inte hör till demokratin. I det lagförslag som är under behandling i riksdagen har man inte alls behandlat de ärenden som det enligt lag är obligatoriskt att behandla i en proposition.

Det lagförslag som nu behandlas i riksdagen, som också innehåller en ändring av grunderna för nödarbete, har beretts allt annat än omsorgsfullt. 

För det första är Finland bundet av internationell rätt, enligt vilken arbetslagstiftningen och arbetarskyddsregleringen här ska beredas tillsammans med föreningar som representerar arbetsgivare och arbetstagare på så kallade trepartsbasis. Regleringen av skyddsarbete bereddes av en trepartsarbetsgrupp, där tjänstemännen inte föreslog någon ändring av nödarbetet eller arbetstidslagstiftningen från det nuvarande över huvud taget.

Till lagberedningen hör öppenhet och medborgarinflytande, som också tryggas av Finlands grundlag. I denna fråga hördes uttalanden av medborgare och intressentgrupper om ett lagförslag där nödarbetet inte skulle ha ändrats på något sätt.

Riksdagen har fått ett utlåtande av bedömningsrådet där nödarbete inte har beaktats.

Det av regeringen oberoende rådet för bedömning av lagstiftningen bedömer lagförslagens kvalitet. Ministeriet lämnade in ett lagförslag till bedömningsrådet där nödarbetet inte skulle ha ändrats. Bedömningsrådet har inte kunnat ta ställning till lagförslaget till den del det gäller ändringar i nödarbetet. Riksdagen, det vill säga riksdagsledamöterna, har fått ett utlåtande av bedömningsrådet där ändringen av nödarbetet inte har beaktats.

Driver den "politiska sidan" över den lagliga tjänsteförberedelsen?

Efter att lagberedningen på trepartsbasis avslutats, uttalanden från medborgare och intressentgrupper hörts och lagförslaget sänts till rådet för bedömning av lagförslaget fogades en väsentlig sak till lagförslaget i ministeriet, det vill säga en ändring av grunderna för nödarbete vid arbetskonflikter. 

I en intervju med HS berättade en tjänsteman vid ministeriet att detta skedde som en lösning på den "politiska sidan".

I den proposition som är under behandling i riksdagen har man inte alls behandlat de ärenden som man enligt lag är tvungen att behandla när man föreslår att nödarbete ska ändras: man behandlar inte till exempel hur nödarbete vid arbetskonflikter ska tillämpas i andra länder, och i propositionen har man inte beaktat internationella avtal som är bindande för Finland och som är väsentliga med tanke på nödarbetet.

Sådant agerande från regeringens och ministeriernas sida hör inte hemma i en demokrati.

Mielenosoitus Kuopiossa

Läs mer om ämnet

Juho Kasanen: Regeringen vill tvinga till arbete för patientsäkerhetens skull, men riskerar själv arbetet med besparingar.                                            

Känner du till termerna?

 

Vad är skyddsarbete? 

Nödvändigt arbete som utförts under en arbetskonflikt, så att ingens liv eller hälsa äventyras på ett allvarligt och konkret sätt. Skyddsarbetets omfattning bestäms eller avtalas i varje arbetskonfliktsituation.

Vad är nödarbete? 

En oförutsedd händelse orsakar eller allvarligt hotar att leda till en sådan fara för människors liv och hälsa att det är nödvändigt att låta utföra arbetet i det ögonblicket. Arbetsgivaren ställer en person i nödarbete. Bakgrunden till nödarbetet ska vara en plötslig orsak som man inte kunnat veta på förhand.

I nödarbete avviker man från arbetstagarens rätt till arbetstidsskydd, såsom raster och vilotider.

Vad har skyddsarbete och nödarbete med varandra att göra? 

Inget alls.

En arbetskonflikt är inte en oförutsedd eller plötslig faktor för arbetsgivaren och utgör inte en grund för att låta utföra nödarbete.

Om en allvarlig oförutsedd händelse inträffar är det möjligt att låta utföra nödarbete oavsett om det pågår en arbetskonflikt på arbetsplatsen eller inte, eller hur mycket skyddsarbete som utförs under arbetskonflikten.