SOTE-sopimus ja arkipyhät – miten vapaat pitää sijoittaa työvuoroluetteloon?

Tänä vuonna vuodenvaihteeseen osuu poikkeuksellisen paljon arkipyhiä, mikä tuo oman haasteensa työvuorosuunnitteluun. Joulun ja muiden pyhien lähestyessä on hyvä palauttaa mieleen SOTE-sopimuksen määräykset arkipyhistä. Nämä ovat erityisen merkityksellisiä meille tehyläisille.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Arkipyhävapaita ei saa pilkkoa

SOTE-sopimus määrää, että työaikajaksolle osuvat arkipyhät annetaan kokonaisina vapaapäivinä. Arkipyhiä ei saa jakaa yksittäisiksi tunneiksi eri työpäiville. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos työaikajaksoon sisältyy arkipyhiä, on jokaista arkipyhää kohden annettava yksi ylimääräinen vapaapäivä. Arkipyhävapaat on myös aina merkittävä työvuoroluetteloon.

Arkipyhävapaiden sijoittelu jaksotyössä

Pääsääntöisesti arkipyhävapaat sijoitetaan sille työaikajaksolle, jolla arkipyhätkin ovat. Poikkeuksena on alle kuuden viikon työaikajakso – tällöin vapaapäivät voidaan siirtää seuraavalle työaikajaksolle, mutta vain poikkeustapauksissa, kuten työvoimapulan aikana. Tällöinkin vähintään yksi arkipyhävapaa on annettava kokonaisena vapaapäivänä sillä työaikajaksolla, johon arkipyhät sijoittuvat.

Työnantajan vastuu

Tehyläiset tekevät arvokasta työtä varmistaen yhteiskunnan toimivuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Tämä korostaa reilun ja ennakoivan työvuorosuunnittelun merkitystä – erityisesti hoitajapulan keskellä. Hyvin toteutettu työvuorosuunnittelu parantaa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan vetovoimaa ja sitoutumista. Hyvinvoiva työntekijä on myös työnantajan etu.

*

Tarvitsetko tukea työelämässä? – liity Tehyyn!

Tehyläisenä sinun ei tarvitse selvittää yksin vaikeita asioita. Liity nyt Tehyn jäseneksi, saat apua ja turvan työelämään. Saat myös iloa ja energiaa!