Arkipyhävapaita ei saa pilkkoa
SOTE-sopimus määrää, että työaikajaksolle osuvat arkipyhät annetaan kokonaisina vapaapäivinä. Arkipyhiä ei saa jakaa yksittäisiksi tunneiksi eri työpäiville. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos työaikajaksoon sisältyy arkipyhiä, on jokaista arkipyhää kohden annettava yksi ylimääräinen vapaapäivä. Arkipyhävapaat on myös aina merkittävä työvuoroluetteloon.
Arkipyhävapaiden sijoittelu jaksotyössä
Pääsääntöisesti arkipyhävapaat sijoitetaan sille työaikajaksolle, jolla arkipyhätkin ovat. Poikkeuksena on alle kuuden viikon työaikajakso – tällöin vapaapäivät voidaan siirtää seuraavalle työaikajaksolle, mutta vain poikkeustapauksissa, kuten työvoimapulan aikana. Tällöinkin vähintään yksi arkipyhävapaa on annettava kokonaisena vapaapäivänä sillä työaikajaksolla, johon arkipyhät sijoittuvat.
Työnantajan vastuu
Tehyläiset tekevät arvokasta työtä varmistaen yhteiskunnan toimivuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Tämä korostaa reilun ja ennakoivan työvuorosuunnittelun merkitystä – erityisesti hoitajapulan keskellä. Hyvin toteutettu työvuorosuunnittelu parantaa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan vetovoimaa ja sitoutumista. Hyvinvoiva työntekijä on myös työnantajan etu.