Juho Kasanen: Norjassa onnistuttiin - miksei Suomessakin paranneta hoitajien työvuorosuunnittelua?

Alue- ja kuntavaalit ovat ennen kaikkea sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluiden vaalit. Tehyn asiantuntijat nostavat blogisarjassa esiin teemoja, jotka vaikuttavat siihen, miten meitä kaikkia hoidetaan. Juristi Juho Kasanen kertoo miten Norjassa hoitajat pystyvät suunnittelemaan vapaa-aikaansa huomattavasti paremmin suomalaisiin kollegoihin verrattuna paremman työvuorosuunnittelun ansiosta.

Millaisen hoitajan sinä haluat kohdata? Hartiat lysyssä töihin saapuneen vaiko kenties työtään ja työyhteisöään rakastavan terveydenhuollon ammattilaisen? Henkilön, jolle kutsumusammatti tarkoittaa ammattiylpeyttä ja arvostusta, eikä sitä, että joustetaan, kunnes katketaan? 

Työoloilla ja erityisesti työajoilla on suuri merkitys siihen, miten me jaksamme. Ei pelkästään töissä, vaan myös sen ulkopuolella. Työterveyslaitoksen tuoreissa tutkimuksissa on havaittu vuorotyön ja yötyön altistavan moninaisille terveysriskeille ja vakavien sairauksien puhkeamiselle.  

Yksi keino vähentää vuorotyön ja yötyön terveyshaittoja olisi yötyötä tekevien lyhyempi viikkotyöaika. Asia, joka on jo ajat sitten tunnustettu naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa. 

Työvuorosuunnittelu voi ratkaista alalla pysymisen

Työvuorosuunnittelulla on merkitystä jopa alalla pysymiseen, kertoo Manner-Euroopassa tehty laaja sote-alan kysely, johon kuulin viitattavan taannoin European working time -verkoston paneelikeskustelussa. 

Kyselystä käy ilmi, että sote-alalta lähteneet voisivat palata työhönsä, jos työaika olisi lyhyempi, työvuorot paremmin ennakoitavissa ja vuorot pitäisivät paremmin paikkansa. 

Suomessa hoitohenkilökunta saa työvuorot tietoonsa kolmen viikon pätkissä.

Tällä hetkellä hoitohenkilökunta Suomessa saa työvuorot tietoonsa kolmen viikon pätkissä. Kuten norjalainen ylilääkäri Tromssan yliopistollisessa keskussairaalassa minulle tokaisi: ”Miten työntekijä sitten voi tietää sen mitä hän tekee pääsiäisenä?!” 

Erittäin aiheellinen kysymys. Norjassa hoitajat saavat työvuoronsa pääsääntöisesti puoleksi vuodeksi kerrallaan ja varmistavat pääsiäis- ja muut lomasuunnitelmansa hyvissä ajoin. 

Lopuksi haluan haastaa sinua hyvä lukija: Mitäpä jos kääntäisimme ympäri vanhan sanaparin työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta? Entäpä jos puhuisimmekin jatkossa vapaa-ajan ja työn yhteensovittamisesta?

Mahdollistaisimme oman elämän suunnittelun myös sote-alan ammattilaisille ja osoittaisimme näin kunnioitusta heille, jotka turvaavat selustamme silloinkin, kun me muut nukumme, lomailemme tai sairastamme.