Eduskunnassa nyt käsiteltävänä oleva lakiesitys, joka sisältää myös muutoksen hätätyön perusteisiin, on valmisteltu kaikkea muuta kuin huolellisesti.
Ensinnäkin Suomea sitoo kansainvälinen oikeus, jonka mukaan täällä työlainsäädäntö ja työsuojelusääntely on valmisteltava yhdessä työnantajia ja työntekijöitä edustavien yhdistysten kanssa ns. kolmikantaisesti. Suojelutyösääntelyä valmisteli kolmikantainen työryhmä, jossa virkamiehet eivät esittäneet hätätyön tai ylipäätään työaikalainsäädännön muuttamista nykyisestä.
Lainvalmisteluun kuuluu avoimuus ja kansalaisvaikuttaminen, joita turvaa myös Suomen perustuslaki. Tässä asiassa kansalaisia ja sidosryhmiä lausutettiin lakiluonnoksesta, jossa hätätyötä ei olisi muutettu mitenkään.
Eduskunta on saanut arviointineuvoston lausunnon, jossa hätätyötä ei ole huomioitu.
Hallituksesta riippumaton lainsäännön arviointineuvosto arvioi lakiesitysten laatua. Ministeriö toimitti arviointineuvostoon lakiluonnoksen, jossa hätätyötä ei olisi muutettu. Arviointineuvosto ei ole voinut ottaa kantaa lakiesitykseen hätätyön muuttamista koskevilta osin. Eduskunta eli kansanedustajat ovat saaneet arviointineuvoston lausunnon, jossa hätätyön muuttamista ei ole huomioitu.
Ajaako ”poliittinen puoli” yli laillisen virkavalmistelun?
Kolmikantaisen lainvalmistelun päättymisen, kansalaisten ja sidosryhmien lausuttamisen ja lakiesityksen arviointineuvostoon lähettämisen jälkeen ministeriössä lakiesitykseen lisättiin olennainen asia, eli hätätyön perusteiden muutos työtaistelutilanteissa.
HS:n haastattelussa ministeriön virkamies kertoi tämän tapahtuneen ”poliittisen puolen” ratkaisuna.
Eduskunnan käsiteltävänä olevassa lakiesityksessä ei ole käsitelty lainkaan niitä asioita, jotka siinä on lain mukaan pakko käsitellä, kun hätätyötä esitetään muutettavaksi: ei käsitellä esimerkiksi sitä, miten hätätyötä työtaistelutilanteissa sovelletaan muissa maissa, eikä lakiesityksessä ole huomioitu hätätyön kannalta olennaisia Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia.
Tällainen hallituksen ja ministeriöiden toiminta ei kuulu demokratiaan.