Tehyläiset ja superilaiset taistelivat yhdessä hoitajille erinomaisen palkkaratkaisun vuonna 2022. Palkkaohjelmien tavoitteena oli viiden vuoden aikana kuroa umpeen mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaeroa ja lääkitä hoitajapulaa. Palkkaohjelmat toivat sote-sektorille vähintään 20,9 prosentin ja kuntasektorille vähintään 14,1 prosentin suuruiset korotukset.
Parhaillaan neuvotellaan jälleen kunta- ja hyvinvointialueilla työskentelevien tehyläisten palkoista ja työehdoista. Tällä neuvottelukierroksella haemme työolojen parantamisen lisäksi ostovoiman turvaavia palkankorotuksia sekä varmistusta sille, että vuosille 2026–2027 sovitut palkkaohjelman mukaiset palkankorotukset toteutuvat kuten vuonna 2022 sovittiin.
Palkkaohjelmat lisäävät tasa-arvoa
Kunta- ja hyvinvointialat KT:n eläkkeelle juuri siirtynyt toimitusjohtaja Markku Jalonen totesi 3.3.2025 Ylen haastattelussa, että palkkaohjelmat ovat lisänneet miesten ja naisten palkkatasa-arvoa ja parantaneet työvoiman saatavuutta.
KT:n laskelmien mukaan palkkaohjelmat kaventavat naisten ja miesten välistä palkkaeroa viiden vuoden aikana yhteensä 1,77 prosenttiyksikköä. KT on todennut 13.1.2025 julkaistussa blogissa, että vuoden 2022 sopimusratkaisun vaikutus kunta- ja hyvinvointialojen naisten ja miesten välisten palkkaerojen kuromisessa on merkittävä.
Palkkaohjelmat ovat Tehyn peräänkuuluttamia konkreettisia tekoja, joilla on tehokas vaikutus hoitoalan työolojen paranemiseen ja ainoa takuu sille, että sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan palkkausta voidaan parantaa. Palkkauksen ja työolojen parantaminen puolestaan turvaa sen, että kaikille voidaan antaa perustuslain mukaista hyvää hoitoa Suomessa myös vuonna 2025.
Valtuutettujen käsissä ovat tehyläisten palkka-asiat.
Kunta- ja aluevaltuutettu voi vaikuttaa siihen, jatketaanko hoitajien hyvin alkanutta nousua palkkamontusta ylös vai jääkö matka kesken. Valtuutettujen käsissä ovat yli 100 000 tehyläisen palkka-asiat ja mahdollisuus edistää palkkatasa-arvoa Suomessa. Hyvin suuri vastuu siis.
Hoitajapulan taklaaminen ja palkkatasa-arvon edistäminen vaativat pitkäaikaisia toimia sekä rahoitusta. Hoitajien kiittäminen ja kannustaminen vaalipuheissa tai pelkkä hoitoalan ongelmien ymmärtäminen eivät riitä. Tarvitaan aktiivisia toimia ja konkreettisia tekoja – kuten palkkaohjelmia.
Muistathan kysyä ehdokkaaltasi, millaisilla konkreettisilla teoilla hän itse vaikuttaisi hoitajien työoloihin ja onko hän valmis laittamaan itsensä likoon palkkaohjelmien jatkamisen puolesta.
Hoitajat tarvitsevat valtuustoon rohkeita ja konkreettisia toimia vaativia valtuutettuja.